Advertisement

Hande Berktan'ın sunduğu İş Dünyası programına konuk olan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ''Nokia'yı satın alarak farklı bir alanda rekabet yarışına girdik. Hedefimiz Nokia'nın gücü ile pazar payımızı artırmak'' dedi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen, Türkiye'de bilişim pazarının 10milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirterek dünya pazarından henüz binde sekiz oranında pay alındığını söyledi.Özmen ''Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. O anlamda baktığımızda hızla gelişen ama önümüzde çok daha gelişmesi için yol olan bir pazardan bahsediyoruz. Türkiye'de son yıllarda güzel gelişmeler var. Pazar %9 büyüyor. Güzel bir büyüme.Ama kendimizi Brezilya, Rusya gibi ülkelerle kıyasladığımızda gayri safi hasılamızı aynı seviyede tutarsak onların bizden 5 kat daha fazla olduğunu görüyoruz. Yani gideceğimiz daha çok yol var'' dedi.

-"Microsoft Türkiye, yüzde 23 büyüme kaydetti"

Microsoft Türkiye'nin yıllık performansına ilişkin Özmen ''Bizim mali yılımız 30 Haziran'da bitiyor.  Biz şu anda yılımızın tam ortasındayız.Bizim için son 3 yıl gerçekten önemliydi. Pazar %9 civarında büyürken %23 büyüyerek dünyanın en hızlı büyüyen Microsoft ülkesi haline geldik. Bizim için çok büyük bir gurur kaynağı oldu. Aynı zamanda Microsoft için de çok büyük bir değer yarattı. Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinin yanında büyümeye başladı. İlk 30 ülke arasında en iyi büyüyen ülke. 10 milyar dolarlık pazarın yaklaşık %55'i Microsoft tarafından oluşturuluyor. Türkiye'de yaklaşık 11bin tane iş ortağıyla beraber çalışıyoruz.KOBİ sektöründe %40 büyüme sağladık.Dünyada en iyi büyüyen KOBİ sektörü bizde. Bu çok iyi bir oran. Kobilerin işlerinde verimliliği arttıran, müşterileriyle beraber ilişki kurmasını sağlayan teknolojiler çok ciddi derecede talep görmeye başladı'' dedi.

-"Microsoft yıllık 10.1 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yapıyor"

Microsoft'un dünya genelinde 10.1milyar dolar her yıl ARGE'ye yatırım yaptığını belirten Özmen  ''Biz dünyanın 17.büyük ülkesiyiz. Ama Microsof içinde ciro büyüklüğü olarak 25.sıradayız. Bizim 25'den 17'ye gelmemiz lazım. Bu diğer ülkelerin daha fazla teknolojiye yatırım yaptığını gösteriyor. Diğer taraftan Microsoft yılda 10.1milyar dolar AR-GE  yatırımı yapıyor. Bunun büyük kısmı Amerika'da odaklanmış. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi bu ARGE'nin bir kısmını Türkiye'ye çekebilmek'' şeklinde konuştu.
''TÜRKİYE INOVASYONA YATIRIM YAPMALI ''
Türkiye'nin inovasyona daha çok yatırım yapması gerektiğini söyleyen Tamer Özmen ''Amerika, Japonya, İsrail, Güney Kore gibi ülkeler inovasyona en fazla yatırım ülkeler.Türkiye henüz çok gerilerde olsa da bu yolda önemli adımlar alınıyor. Daha çok patent başvurusunda bulunup yenilikçi fikirler daha çok desteklenmeli.Şirketler ne kadar AR-GE'ye yatırım yaparsa bu da o kadar artacak'' şeklinde ifade etti.

-Özmen: Nokia'nın gücüyle pazar payımızı artıracağız

Microsoft'un Nokia'yı satın alarak akıllı cep telefonu pazarındaki yarışa dahil olduğunu anlatan Tamer Özmen ''Nokia bildiğiniz gibi çok önemli bir marka. Biz bu pazara girdik ve pazar payımız sıfırdan, yükseldi. Önümüzdeki sene bunun daha da artmasını bekliyoruz'' dedi.

-"Tablet pazarında yüzde 48 büyüme bekliyoruz"

Tablet pazarına ilişkin Özmen ''Tabletlerde çok ciddi bir büyüme bekliyoruz. Tablet pazarının bu sene %48 büyümesi bekleniyor. Tablet pazarında gittikçe artan bir talep ve rekabet var. Windows 8 ürünü bildiğiniz gibi aslında geçen sene yapılmıştı.Bildiğiniz gibi gerek telefonda gerek tablette gerek bilgisayarda tamamıyla birbiriyle uyum içerisinde çalışıyor. İstediğiniz yerden bulutu kullanarak hemen hemen her şeyi yapmanız mümkün. Tüketiciye daha fazla olanağın sunulduğu fiyatın istediğiniz seviyelerde olduğu çok zengin ürünlerin olduğu rekabetin çok olduğu bir pazar bekliyorum'' şeklinde konuştu.

-"Türkiye yazılım sektörü ile hızlı, inovatif büyüme sağlar"

MEB ile okul müfredatlarına yazılım derslerinin konması konusunda görüşmeleri olup olmadığını sorduğumuz Özmen ''Birçok ülke 6 yaşından itibaren yazılım öğretiyor. MEB buna çok açık yaklaşıyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Silikon Vadisi konusunda devletin çok büyük destekleri var. Türkiye yazılıma ne kadar yatırım yapıp bunu ne kadar ilerletebilirse o kadar iyi büyüme sağlarız.Yazılım şirketlerini bizim platformumuza sokup onları dünyaya açmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili Ankara'da inovasyon merkezimiz var. 4 tane Türk yazılım şirketi bizim çalışanımız gibi geliyorlar. Yaptıkları yazılımı yurtdışına pazarlamaları gerekiyor. Ayrıca devletin desteklediği Fatih projesinde de ileride yeralmak isteriz'' şeklinde yanıtladı.

Küresel teknoloji trendlerinin uygulanabilirliliği konusunda  Türkiye'deki şirketlerde yeterli altyapı olup olmadığını sorduğumuz Tamer Özmen ''4 tane mega eğilim var. Bulut, sosyal ağ, mobilite ve büyük veri. Bu dört trendin önümüzdeki 10 seneyi ciddi etkileyeceğini düşünüyoruz. Bulutta farklılık sunmak için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Buna yapılan çok ciddi yatırımlar var. Bir çok şirketin buluta atlamak için ciddi bir altyapısı var. Buna hazır olduğumuzu düşünüyorum. Türkiyenin bu kadar iyi büyümesinin arkasında kurumsal şirketlerimizin büyümesi önemli. Bu da bilişime yapılan yatırımla ilgili. Şirketlerimizde küresel teknoloji trendlerini uygulanbilir kılacak altyapı hazır'' dedi.  

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com