Advertisement

Reel sektördeki gelişmelerin detaylıca masaya yatırıldığı İş Dünyası’nda konuk ettiğimiz, İstanbul Kimyevi Madde ve Mamul İhracatçılar Birliği Başkanı Murat Akyüz, 160 milyar dolar olan ihracat hedefini, toparlanmakta olan Avrupa pazarının desteği ile aşacaklarını söyledi.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz "Avrupa pazarı yükselmeye devam ediyor yani birçok ülke krizden iyi manevralarla çıkmayı başardı bundan dolayı da ihracatçılar olarak yeterince bu bölgelere ihracatlarımızı artırmaya devam ettik. İhracat artışı çift haneli gitmiyor ancak bu ay içerisinde yüzde5’lere yakın bir artış bekliyoruz.Yurtiçindeki düzenlemelere bakacak olursak yeni gelen Özel Tüketim Vergileri konusunda zaten bütün endüstrinin sıkıntısı var. Yurtdışından yarımamül şeklinde getirilen ürünlere uygulanan ÖTV sanayiciyi olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu çok haksız bir şekilde ihracatçılarımızdan alınan bir orandır. Bu oran yüzde 6 ve yüzde 6 dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanan bir oran değil" dedi.

-"Bu yıl ihracatta 160 milyar doları aşarız"

Murat Akyüz "İhracatı çok büyük bir gemi olarak görüyoruz. Bundan dolayı kurlardaki oynamalar, ekonomideki değişiklikler hemen etki etmiyor, yaklaşık 3 ile 4 ayı alıyor. Bu sene başındaki kur değişiklikleri bizi, biraz daha yüksek ihracata doğru yönlendirecek. Hedef 160 milyar doların üzerinde ihracat yapmak ve gelen rakamlar 160 milyar doları da aşacağımızı kanıtlar nitelikte. İhracat pazarlarımızdan Suriye hala kapalı, Irak'ta sadece Kuzey Irak’la çalışmamız var. Bunun haricinde Ukrayna konusu çok büyük bir tartışma konusu. İşler hemen çözülür mü bilemiyoruz ama şu anda kıştan yavaş yavaş çıkıyoruz, doğalgaz malum. Herkesin doğalgaza bağlılığından dolayı fazla seslerini çıkartamıyorlar. Türkiye’de oldukça stratejik davranmaya çalışıyor ama bu ilişkiler içerisinde Ukrayna ve Rusya belki biraz daha durgunlaşabilir.Bizim Avrupa Biriliğine yaptığımız ihracata odaklanmamız lazım. AB’ye ihracatta, pazar oranımız yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Yeniden AB pazarına yaptığımız ihracatta iyi bir ivme yakaladık" dedi.

Sanayi ile üniversite işbirliği konusunda ise Akyüz "Üniversitelerimiz sanayicinin ihtiyacı olan ne projeleri ne de elemanları tam olarak sağlayamıyor. Üniversite ve sanayi arasında koordinasyonu artırmamız lazım. Sanayicilerimiz bu konuda çok fazla üniversitelere gitmeye kaçınıyor, kendi başına çözmeye çalışıyor. Katmadeğeri yüksek ürün üretiminin tekyolu üniversitelerle koordinasyon içerisinde çalışmak olacaktır" şeklinde konuştu.

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com