Advertisement

Ekonomi gündemindeki gelişmelerin sektörlere yansımasını detaylı bir şekilde analiz edip, masaya yatıran İş Dünyası'na konuk olan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Irak'taki olayların dış ticarete olumsuz etkilerine karşın AB pazarındaki toparlanmanın ihracata pozitif katkı sağladığını söyledi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Irak'taki gelişmelerin Türkiye ile Irak arasındaki ticarete etkilerini ''Müslüman bir ülkede, bitişiğimizdeki bir coğrafyada yaşanan olaylar bizleri  üzüyor. Irak zaten çok uzun zamandır istikrarsızlaşan bir bölgeydi. Bu, beraberinde birçok sorunu getiriyor. Sınır kapılarımızda görevlilerle konuştuğumda  ilk günlerde bir duraksama olduğunu ancak ardından ticaretin devam ettiğini söylediler. Bunun sürdürülebilir bir şey olduğunu söylememiz zor. Şunu unutmamamız lazım, Türkiye'nin ticareti öncelikle Habur Kapısı üzerinden yapılıyor. Bu kapıda geçişler yüzde yirmi beş oranında azaldı. İhracat olumsuz etkileniyor. Avrupa pazarındaki iyileşmeye paralel buraya yaptığımız ihracatımız da artıyor. Diğer taraftan Irak'ta inşaat, endüstriyel tesis, yol yapan şirketlerimiz var. Firmalarımız açısından oldukça sıkıntılı bir sürece girmiş durumdayız. Hem işlerin devamı hem alacakların tahsilatı hem de orada çalışan insanların belki de tahliyesi açısından gerekli tedbirler de alınıyor'' şeklinde anlattı.

''İKİNCİ BÜYÜK PAZAR IRAK'A İHRACAT HEDEFİ 14MİLYAR DOLAR''

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Türkiye'nin ihracat pazarları arasında Irak'ın  ikinci büyük pazara sahip olduğunu belirterek ''İhracatçılar olarak Irak'a baktığımız zaman farklı bir penceremiz var. Bundan 10 yıl öncesine kadar Irak ile dış ticaretimizin sadece 1.9milyar dolar olduğu ve ülke ihracatından aldığı  genel payın yüzde  3 ün bile altında  yer aldığı düşünülürse gerçekten son 10 yılda özellikle Irak ile dış ticareti ihracatçılarımız çok iyi geliştirdi. 2011 yılında 8.3milyar dolar, 2012 yılında 10.2milyar dolar, 2013 yılında 12milyar doların üzerinde bir dış ticaret gerçekleştirdik. Bu yıl Irak'la dış ticaret hedefimiz 14milyar dolar. Almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat kapımız Irak'a demirçelik, makine, plastik ve gıda ihraç ediyoruz.Bu yıl genel ihracat hedefimizden yani 166milyar dolarda bir sapma beklemiyoruz'' dedi.

''AB PAZARI'NDAKİ TOPARLANMA İHRACATA YARADI''

ASO Başkanı Özdebir, AB pazarına ilişkin ''Bu yıl ihracat performansı açısından ilk 4 ayda yüzde 8.5'luk, geçtiğimiz ay ise yüzde 5.8'lik bir artış kaydettik. Etrafımızdaki coğrafyadaki olumsuzluklara rağmen bir tarafta kuzeyimizde Ukrayna karıştı, güneyimizde Suriye'de devam eden bir süreç var ancak biz ihracat hedeflerimizde gayet güzel ilerliyoruz. Avrupa pazarındaki toparlanma bizim için önemli bir şans ve bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor'' dedi.

''KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETMELİYİZ ''

Sanayicilerin ortak düşüncesi, bu yılsonunda ekonomide yüzde4'lük büyüme hedefinin başka sürprizlerle karşılaşılmazsa tutturulabileceği yönünde. Nurettin Özdebir, ''Türkiye bu dönemde gerek Afrika'da gerek ise diğer ülkelerde pazarını çeşitlendirdi. Ancak her gün yeni olaylarla karşılaşıyoruz. Dünyanın kaynakları artık dünyayı taşımakta zorlanıyor ve insanların gelirleri arttıkça daha çok tüketiyor.Yeni kaynaklar bulunması lazım ancak bu sefer çevresel baskılar beraberinde gelmekte. Ben, Türkiye açısından son derece ümitliyim, ihracatımızın yüzde 95'ini sanayi ürünleri oluşturuyor. Türkiye pazar payını sürekli artırıyor. Biraz daha katma değeri yüksek ürünler üretebilirsek bu pastadaki payımızı büyütme imkanımız olacak'' şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinin yıllık bazda ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyümesine ilişkin TİM Başkan Vekili Kocasert ''Ekonomide ilk çeyrek için açıklanan yüzde 4.3'lük büyüme, tahminlerin biraz üzerinde.Bunun yüzde 2.8'inin ihracattan geliyor olması önemli. Ben, yüzde 4.3'lük ilk çeyrek büyümesinin belki ikinci ve üçüncü çeyreğe taşınmasa bile yılsonu hedefinden çok fazla sapma olacağını sanmıyorum'' değerlendirmesini yaptı.

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com