Advertisement

Dünya genelinde heryıl çift haneli büyüme ile 1,5trilyon dolarlık ciroya ulaşan elektronik ortamda alışveriş sistemi farklı bir deyişle e-ticaret sektöründe başarıya giden yolu, İstanbul Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Meclis Üyesi Zafer İpekçi, Kliksa.com Genel Müdürü Nevgül Birsel Safkan ve Mecrea.com kurucu ortağı Sinan Ventura, İş Dünyası'nda anlattı.

Sektör temsilcileri, girişimcilerin e-ticarette başarıyı yakalayabilmesi için uzmanı olduğu sektörle ilgili alışveriş sitesi, iyi bir ekip ve lojistik sistemi kurması görüşünde birleşti.

Türkiye'de 30 milyar TL'yi yakalayan sektörün gelişimine ilişkin Kliksa.com Genel Müdürü Safkan ''Dünyada e-ticaret sektörü 1995 ile 2000 yıllarında başlıyor.Böyle baktığımızda e-ticaret dünyada bile çok yeni bir sektör.Türkiye 10 yıl geriden geliyor. Sektörde dünya genelinde en hızlı büyümeyi sağlayan bölgeler, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri oldu.Türkiye ise dünya liginde dokuzuncu sırada yeralıyor.Bu yılki ciro hedefimiz 35 milyar TL. Çift haneli büyüme ile bu hedefe ulaşacağımızı düşünüyorum'' dedi.

-Akdeniz ülkelerinde e-ticaret yavaş gelişiyor

İstanbul Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Meclis Üyesi Zafer İpekçi, Akdeniz ülkelerinde insanların yüzyüze teması, ürüne dokunmayı daha çok sevdikleri için e-ticaretin bu ülkelerde kuzey ülkelere göre daha yavaş gelişme kaydettiğini belirtti.İpekçi, Türk toplumunun alışveriş eğilimleri hakkında ''Akdeniz ülkesi olarak daha yüzyüze teması, dokunmayı seviyoruz.Birşey alacaksak araştırıyoruz ama dokunmak, hissetmek, alışverişte satış danışmanı görmek bunlar önceliklerimiz'' şeklinde bilgilendirdi.

Elektronik ortamda alışverişte tam anlamıyla güvenlik sağlanıp sağlanamadığı konusunu konuştuğumuz Mecrea.com kurucusu Ventura ''Güvenlik açısından gerçekten dünya sıralamasında en ön sıralardayız. Bankacılık denetim faailiyetimiz, prosedürlerimiz çok gelişti ve yeni yönetmeliklerle daha güvenli hale getiriliyor. Aslında dünyadaki bütün güvenlik sistemleri belirli lisans sağlayıcılarına bağlı ve lisans sağlayıcıları aynı zamanda Türkiye'de de aynı hizmetleri verdiği için bizim bir Amerika'daki sitenin verdiği güvenlikten eksik kalır yanımız yok'' dedi.

E-ticaret sitesi kurmak isteyen girişimcilerin izlemesi gereken yolu Ventura ''E-ticaret aslında ekip işi, ciddi bir yatırım gerektiriyor. Bunu 5 sene önce konuşuyor olsaydık ticaret daha bebek emeklemesi aşamasındaydı. Şimdi büyük oyuncuların arasından sıyrılmak için çok daha fazla emek sarfetmek gerekiyor. Yatırım açısından altı haneli rakamlara kadar yatırım yapabilecek güçte olmalısınız. Burayı bir mağaza gibi düşünün.Kendinize 2.000 TL.'de, 2.000.000 TL.'ye de bir internet alışveriş sitesi kurabilirsiniz.Bu, bütçenize bağlı.E-ticaretin potansiyeli çok fazla olduğundan ciddi bir girişim yaparak girin. Sadece girişim yapmak için kurulmuş olan e-ticaret siteleri çok uzun ömürlü olamıyor'' şeklinde anlattı.

Kliksa.com Genel Müdürü Safkan ise '' Dışarıdan gözüktüğü kadar kolay olmadığını düşünüyorum. Özellikle teknoloji altyapısı, pazarlama ihtiyaçları kendine özel. Hep farklılaşma noktası bulmanız gerekiyor kendinize. Biz Kliksa'da bunı satış sonrası servisler olarak tanımladık. Dolayısıyla iyi bir çağrı hizmeti merkezi hizmeti sunmanız gerekiyor. İyi br ekiple yola çıkmak çok önemli'' şeklinde konuştu.

Zafer İpekçi başarıya giden yolu şöyle tanımladı: ''Türkiye'deki toplam e-ticaret pastasının yüzde60'ını büyük oyuncuların, geri kalan payı da yaklaşık 10.000 firma paylaşıyor. Dolayısı ile girilmesi zor bir alan var. Çok ciddi bir yatırım yapmanız lazım''.

Belki işin özü ''Farklı hikayen varsa ve bu hikaye insanlara fayda sağlıyorsa yolun açık. Bir de kuvvetli bir sermayen olacak''.