Advertisement

İhracat şampiyonu otomotiv sektörü iç pazarda da Ekim ayı itibarı ile yükselişe geçmeye hazırlanıyor. İş Dünyası'na konuk olan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Ziya Alp Gülan ve Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, bu dönemde bayilerin yılsonunda hedeflerini tutturabilme amacı ile cazip kampanyalarla pazarı canlandırdıklarını söyledi.

OYDER Başkanı Gülan ''Genel anlamda iç pazarda yüzde 19'luk düşüş söz konusu.İlk dokuz ayı incelediğimizde Eylül ayı içerisinde düşüş tek haneye inmişti, yüzde 2 gibi. Pazarda daralma devam ediyor ancak sektörün umudu Ekim ayında inişin sona ermesi ve bir yükseliş olması yönünde. İşin ihracat kısmına baktığımız zaman sektör liderliği korumakta.Yılsonunda ihracat hedefimiz 21 milyar dolar ve Ekim itibarı ile 18 milyar dolara ulaşmış durumdayız'' bilgisini paylaştı.

Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan otomotiv sektörünün ilk 3 çeyreğine ilişkin ''Bu yılın başında vergi artışı oldu, bunun üstüne kurlarda ilk 6 ayda yükseliş ve seçim ortamının getirdiği bir belirsizlik vardı. İlk altı ay daralma çok daha yüksekti. Artık sektörde yeniden yükselişin başladığını söylemek mümkün.Bu yükselişte cazip kampanyaların etkisi büyük '' dedi.

-Çin, yabancı yatırımcıların radarında

Çin pazarındaki potansiyele de değinen Gülan ''2018'de dünya genelinde 100 milyon aracın satılacağı tahmin ediliyor. Bu 100 milyon aracın 30 milyonunun sadece Çin pazarında satılacağı beklentisi var. Bu pazarın büyüklüğü birçok yatırımcıyı bu pazara kaydırmakta. Yatırımcılar iç pazarı çok kuvvetli olan Çin'e yönelmekte ve bu durum bizim yabancı yatırımcı çekmemizi zorlaştırıyor'' dedi.

-Türkiye'de arazi araçlarına ilgi artıyor

Tüketici alışkanlıklarına bakıldığında eskiden, otomobil 10 yıl gibi uzun vadeli kullanım amaçlı alınırken artık bunun değiştiği ve otomobil değiştirme süresinin 2 yıla kadar indiğini görülüyor. Trend olarak dünya genelinde arazi araç pazarında bir büyüme sözkonusu. Bu eğilim Türkiye'de de geçerli. Türkiye'de genel otomotiv pazarı yüzde 20 düşse de 5 yıl içerisinde arazi araç pazarı yüzde 4'lerden yüzde 16'lara kadar yükseldi.

Sektörün 2015 satış hedefi pazarda 850 bin adete ulaşmak. Bu hedefe ulaşmak için sektör temsilcilerinin ise devletten, vergilerde iyileştirilme yapılması yönünde beklentisi hakim.