Advertisement

İnsanların alışverişin yanı sıra aynı zamanda ailece vakit geçirdikleri, çeşitli sosyal aktivitelerle sosyalleştikleri ve eğlendikleri mekânlar haline gelen Alışveriş Merkezleri (AVM) sektörü bu yıl da büyümesini hızlı sürdürüyor.

İş Dünyası programımda ağırladığım Akademetre Research Genel Müdürü Alev Bayrak, sektörün, bayram, yılbaşı gibi özel günlerin etkisiyle bu yıl ki 90 milyar TL ciro hedefine rahat ulaşabileceğini söyledi. 

Akademetre Research’ün her ay düzenli olarak yayınlanan verilerine göre ciro endeksi 2015 Mayıs döneminde bir önceki yılın Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 19.7 artarak 188 puana ulaştı. Sektör metrekare başına düşen ciroda 2015 yılındaki en yüksek oranına Mayıs ayında ve verimlilikte 718 TL'ye ulaştı. Sene başında 518 TL olan metrekare verimliliğinin 718 TL’ye çıkması sektör açısından sevindirici bir gelişme. Bayram, Anneler Günü, Babalar Günü, Yılbaşı ve Sevgililer Günü gibi özel günlerin, alışveriş merkezlerinin cirolarında sağladığı artış ise yüzde 20. Sektör bu özel günlerde yaptıkları aktivite ve indirimlerle ziyaretçilerini daha uzun süre AVM içerisinde tutmayı hedefliyor.  

Rapora göre, monotonluktan kurtulma isteği, moda ve trendleri takip etmek, sosyalleşmek, ihtiyaçları karşılamak, ailece bir arada olma isteği, ziyaretçilerin AVM’lerin yolunu tutma konusunda en önemli etkenlerin başında geliyor.

Sektörde bir balon oluşup oluşmadığı yönündeki soruma, sektör temsilcileri, büyük şehirlerin bazı bölgelerinde bu riskin olduğu yönünde yanıt verdi.

Ziyaretçi sayılarına bakıldığında diğerlerine göre daha çok ziyaret edilen AVM’lerin en büyük özelliği ise müşterilerine farklı aktivitelerle sunuyor olması. Bunu, bulunduğu bölgenin sosyo-demografik özelliklerine hâkim işletmelerin yapabildiğini de belirtmek gerekir. Bu yüzden yılbaşı, bayramlar gibi özel günlerin, insanlarda özel duygular yarattığını bilen AVM’ler insanların duygusal dünyasına hitap edecek etkinliklerle ziyaretçilerinin kendilerine olan bağlılığını güçlendiriyor.

AVMlerde ortalama 2,8 saat geçiriyoruz

Bayrak, AVM ziyaretlerine ilişkin “Alışveriş Merkezlerine en fazla haftasonu gidiliyor. AVM’de geçirilen sürenin 2.6 saatten 2.8 saate çıkması da araştırmamızda dikkat çeken bir diğer unsur. Gıda ve kırtasiye dışındaki tüm kategorilerde alışveriş için AVM’ler tercih ediliyor. Ayrıca kapalı AVM’lerin ziyaret için daha çok tercih edildiği de araştırmada yeralıyor. Bilinen aksine AVM’lerin ağırlıklı müşterilerini erkekler oluşturuyor. Ziyaretçilerin yüzde 51’i erkek. Kadın ziyaretçiler Cumartesi, erkek ziyaretçiler ise Pazar günlerini tercih ediyor” dedi.

Sektörle ilgili belli dönemlerde yeniden alevlendirilen Pazar günlerin kapatılması yönündeki açıklamalara Özdilek AVM Genel Müdürü Şadi Aşıroğlu”400.000 kişilik bir istihdam sağlayan bir sektör. O çerçevede değerlendirirsek daha doğru noktaya gidebiliriz diye düşünüyorum. Sadece 7.5 milyar TL sosyal güvenlik prim ödemesi yapan bir sektör. Ekonomiye katkısı tartışılamaz. Bu gerçeği dikkate almamız lazım” şeklinde yanıt verdi.

Genel bir toparlama yapacak olursak büyük şehirlerin bazı bölgelerinde gereğinden fazla açılan AVM’lerde sıkıntı olabileceğine karşın sektörün geleceği oldukça parlak gözükmekte. Kendi bünyesinde daha iyi yaşam alanları, indirim yapanlar, topluma daha fazla çekici faaliyetlerde bulunanlar bir adım önde olup başarılı olacağa benziyor.

Hande Berktan
hberktan@bloomberght.com