Advertisement

Bundan sadece 11 sene önce 2005 yılında Türkiye genelinde internetten, kredi kartıyla yapılan alışverişlerin toplam tutarı 1 milyar TL.yi bulurken, bugün 62 milyar TL’yi aşan bir büyüklüğe ulaştı. Hatırlayacağınız üzere Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise 2023 hedefini 350 milyar TL. olarak açıkladı.

Teknoloji alanındaki gelişmelerin insan hayatını kolaylaştırdığını biliyoruz. Türkiye’nin genç nüfusu, internetin gelişimiyle birlikte e-ticaretin her geçen gün artıyor olması bu alanda da büyük bir ekonomi oluşturuyor. Bugün interneti ağırlıklı olarak sosyalleşmek, bilgi edinmek ve alışveriş için kullanıyoruz. İpsos KMG’nin Türkiye Anlama Kılavuzu Araştırması’nın sonuçlarına göre ise gençlerde teknoloji kullanımı yüzde 30’un üzerindeyken ilerleyen yaşlarda bu oran yüzde 12’lere geriliyor. Yine Türkiye genelinde en yüksek internet kullanım oranı yüzde 55 ile Marmara Bölgesi’nde. İnternetten alışverişin bir alt kırılımı olan online bilet satış platformuna baktığımızda bu yıl Türkiye genelinde 9 ile 10 milyon adet bilet satışı bekleniyor.

Bilet satışında en yüksek grubu konserler, spor, sanat etkinlikleri ve festivaller izliyor. Konser biletlerinin yüzde 65’i internetten satış yoluyla gerçekleşiyor. Dünya genelinde ünlü bir sanatçı geldiğinde ise internetten satış oranı yüzde 90’a çıkıyor.

İş Dünyası programımda konuğum Biletix Türkiye Genel Müdürü Kemal Erdine, Türklerin eğlenmeyi sevdiğini ancak sanatsal faaliyetlere katılım oranının çok düşük olduğunu belirtti. Erdine ‘’Ticketmaster yani bizim bağlı olduğumuz grup, canlı etkinlikler konusunda dünyanın en büyüğü ve 29 ülkede faaliyet gösteriyor. Geçen yıl  530 milyon adet civarında bilet satışı gerçekleştirdi  ve bunun ekonomik büyüklüğü milyar dolarlarla ifade ediliyor. Türkiye’de ise geçen yıl 600 organizatörle birlikte 13 bin etkinlik gerçekleştirdik. İnternetten 3,5 milyon adet bilet satışı gerçekleştirdik ki bu da 80 milyon dolar ciro demek. Ancak bu yıl artan olaylar nedeni ile bazı konser ve etkinliklerin iptalleri oldu. Zaman zaman özellikle yabancı sanatçılar endişeye kapılabiliyor. Bunu anlamak mümkün. Bu olaylardan herkes etkileniyor. Ancak bu yıl sektör olarak 9, 10 milyon adet bilet satışı gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz’’ dedi. Erdine, Türkiye’nin, nüfus yapısı ile büyük bir potansiyel içermesine karşın sektörün küçük bir kitleye hitap ettiğine dikkat çekiyor. Özellikle gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye’de tiyatro, bale, sergiye gitme oranlarının çok düşük olduğunu belirtiyor. Erdine’nin bu iddiasını veriler de destekliyor. Türkiye’de nüfusun yüzde  94’ü hiç bale, yüzde 75’i hiç tiyatro etkinliğine henüz gitmemiş. Sanatsal etkinliklerin dışında Türkler eğlenmeyi seviyor. 2012 yılında 10,2 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan eğlence sektörünün, 2017 sonuna kadar yıllık ortalama yüzde 11 büyüme ile yaklaşık 17,5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Kısacası; Türkiye’de eğlence ve medya sektörü dünya geneline kıyasla 2 kat fazla büyüyen bir sektöre dönüşmüş duruma geldi.

Peki internetten bilet satışında hangi pazarlama yöntemleri daha etkili?

Bu sorumuza,  Erdine ‘’10 seneden daha geriye baksaydık, sadece gazeteler ve billboard’lar diyebilirdik. Ama bugün artık hemen hemen herşey internet sitelerinden ve sosyal medyadan geçiyor. Sosyal medyada 1 milyona aşkın takipçimiz var ve 14 milyona yakında aylık ziyaretçimiz olan bir web sitemiz var.  Ayda 75 bin tekil kullanıcı tarafından 100 bin görüntüleme alan bir blogumuz var. Tabii ki e-posta bildirimleri ve akıllı telefon uygulamalarımızı da unutmayalım. Yaklaşık 14 milyonluk bir gönderim hacmi ve yüzde 7.5 açılma oranı ile kullanıcılarımıza nokta atışı erişiyoruz. Artık dijital dönüşüm gerçekleşiyor. İş modelleri daha çok mobile kayıyor artık banka ödemelerinizi bile mobilden yapıyorsunuz. Bu yıl 4.üncü nesil mobil aplikasyonları devreye girdi. Tüm bu gelişmeler internetten bilet dahil tüm ticari işlemlerin hızlarının artmasını sağlayacak’’ şeklinde yanıt verdi.

Bilim ve teknoloji ekmek, su kadar hayati öneme sahip...Yüksek teknolojili sanayide, Türkiye treni kaçırmış gözükse de bilim ve teknoloji asla es geçilmemesi  gereken konular…Unutulmamalı ki geleceğin yeni iş modelleri, yüksek teknolojiye dayalı sistemlerden oluşacak…


Hande Berktan

hberktan@bloomberght.com