Advertisement

Japonya benzeri bir deflasyon değil belki ama, düşük enflasyon Avrupa'yı tehdit etmeye devam ediyor. Bu hafta açıklanan son veri de bu durumun altını fosforlu kalemle çizmiş oldu. Avrupa'da enflasyon, Mart ayında 0,5 ile son 4 yılın en düşüğüne gerilemiş durumda. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) hedefi yüzde 2.
Diğer yandan Euro, dolar karşısında uzun süredir dar bir bantta hareket ediyor olsa da, hala yüksek.
İşte bu tablo AMB'nin üzerindeki baskıyı giderek artırıyor. Piyasalar bankadan, ekonomik toparlanmayı canlandıracak hamle bekliyor. Bu hamlenin de; hali hazırda tarihi düşük seviyede olan faizi düşürmek ya da bankaların falzadan rezervlerine negatif faiz ödemek şeklinde olabileceği öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası uzun süredir geç kalmakla, zamanında harekete geçmemekle eleştiriliyor. Bu eleştiriler haksız değil. Ancak Avrupa'nın dinamikleri iyiden iyiye değişirken, Avrupa Para Birliği'ne üye diğer merkez bankalarının söylemlerinde de bir konsensus olmadığını unutmamak gerekiyor. Yani AMB'nin İtalyan Başkanı Mario Draghi'nin işi zor.

Hal böyle olunca uzun zamandır sözlü müdehaleyle yetiniyor. Yarın elindeki güçlü verileri (tüketici güveni, PMI gibi) arkasına alıp yine aynısını yapabilir. Ama yapmayadabilir çünkü Draghi sürprizi seviyor.  Beklenmedik bir hamleyle yeniden “Süper Mario”ya dönüşmesi zor değil..

Peki Avrupa Merkez Bankası yarın piyasaların uzun zamandır beklediği hamleyi yaparsa ne olur?
Yapmazsa ne olur? Beklentiler şöyle:

Paritede kritik seviyeye dikkat

Akıllı Para'da konuğum olan TEB/BNP Paribas Yatırım Bankaclığı Stratejisti Işık Ökte, Draghi'nin geçtiğimiz hafta Paris'te yaptığı konuşmaya işaret ediyor. “Draghi 2,5 yıldır ilk kez piyasalara yönelik bir açıklama yaptı” diyor ve ekliyor:

“Draghi Euro'nun 1.20'den 1.39'a uzanan yukarı yönlü hareketini, Avrupa'ya olan güvenin yerine gelmesi olarak gördüğünü, bunu pozitif algıladıklarını söyledi. Bundan sonrası için de Euro'nun seviyesine bakacağını ifade etti. Çünkü Draghi Euro'daki aşırı değerlenmenin, Avrupa'nın ekonomik büyüme modelini tehdit ettiği görüşünde. Eğer Euro/Dolar 1.4250 gibi bir seviyeyi görürse, Avrupa Merkez Bankası'ndan hamle gelebilir. Şu anki seviyeler henüz büyüme modelini tehdit etmiyor, dolayısıyla yarın AMB'den bir hamle beklemiyorum”.

Piyasa Hattı'nda konuğum olan ALB Mankul Değerler Risk Yönetimi Uzmanı Yankı Önen, Avrupa Merkez Bankası'ndan bir hamle gelse bile, bu hamlenin Euro üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı görüşünde.
Önen “Draghi'nin hamlesi talep artıran bir hamle olacaktır. Ekonominin toparladığı, Borsaların değerleneceği bir dönemde Euro'yu alır mısınız, satar mısınız. Soru bu. Eğer bu dönemde Avrupa'ya yatırım yapacaksanız almanız lazım. Yani eğer AMB'den bir hamle gelirse Euro ilk etapta satış yese bile sonrasında yeniden talep görecektir. Euro/Dolar rezerv bir para. Her zaman bir hikayesi olur” diyor.

“Galibi traderlar belirleyecek”
 
Döviz traderları, Avrupa Merkez Bankası'ndan tabir yerindeyse “laf değil icraat” bekliyor. Euro'nun 20 aydır devam eden yükselişinin önüne sadece sözlü müdehale ile geçmesinin artık mümkün olmadığı düşünülüyor. Her çarşamba Piyasa Hattı'nda konuğum olan Işık FX Kaldıraçlı İşlemler Müdürü Uran Işık, Draghi'nin “ne gerekirse” söylemlerinin artık piyasaları tatmin etmediğini söylüyor ve beklentilerini şöyle özetliyor:

“Draghi'nin gündeminde olmayabilir ama piyasalar olumsuz senaryolara yönelik ondan bir açıklama bekliyor. Bunu Euro/Dolar'daki kısa süreli ataklarda görebiliyoruz. Draghi'nin eli verilerle güçlü. Bu nedenle ben bu toplantıda bir hamle beklemiyorum. Ama olursa 1.3650'ye doğru ciddi bir realizasyon yaşanabilir. Hiçbir hamle olmazsa 1.40-1.41 seviyelerini konuşmak için erken. Bunun için elimizde ciddi bir gösterge yok . Avrupa borsalarında yükseliş var ama S&P tarafında da ciddi yükselişler var. Endeksler yukarı yönlü seviyeleri test ettikçe dolarda ciddi bir değer kazancı, Euro/Dolar'da bir gevşeme göremiyoruz. Ama ikinci çeyrek banka bilançolarıyla birlikte Temmuz'dan sonra Euro/Dolar'da aşağı yönlü çok daha hacimli hareketler görebiliriz. Kısa vadede yukarı yönlü seviyelerin çok rasyonel olduğunu düşünmüyorum. Orta vadede beklentim 1.3450 seviyeleri. Avrupa'da gelen iyi veriye karşı ABD'den de iyi veri geldikçe, Euro/Dolar'da kimin galip geleceğini traderlar belirleyecek”.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı yarın saat 14.45'te. Draghi'nin basın toplantısını ise her zaman olduğu gibi saat 15.30'dan itibaren Akıllı Para'da birlikte izleyeceğiz.