Advertisement

Tek istedigi Reid'le Obama'yi Masaya oturtup anlasmakmis. Oyleydiyse nicin gecen hafta federal hukumetin kapanmasina sebep olucak inadiyla direnip anlasmam da anlasmam dedi Temsilciler Meclisi Baskani Boehner.
 
Bugun kendisi, sinirli bir sekilde, sert tonda cevaplar vererek canli basin toplantisinda konustu. Konustu mu desem, kizdi mi desem bilmiyorum, cunku kendisine nicin hukumeti actirmiyorsunuz diye soru sorulunca, Saglik reform Obamacare konusunda Amerikan halkina adalet getirmek istedigim icin dedi.ABD halkina adalet getirmek istedigini soyleyene Boehner acaba CBSin yaptigi ankete gore ABD halkinin %44unun kendisini ve Kongre Cumhuriyetcilerini sucladigini biliyor muydu?

Birgunde 800,000 kisinin isten cikarilmasiyla sonuclanan 1 Ekim 2013 tarihe gecti. 17 yil aradan sonra IRSten, pasaport dairelerine, hayvanat bahcelerinden milli parklara kadar heryerden isciler cikarildi.
Gunluk maliyeti $300million, haftalik maliyeti ise GMHnin %0.1lik daralmasi demek olan federal hukumetin kapanmasi, Cumhuriyetcilerin tasariyi imzalamamalarindan kaynaklaniyor. Imzalamamak icin bu konuyla alakasiz Saglik reformunun iptal edilmesi kozunu one surmelerinden kaynaklaniyor.Halk bile yuzde yuz ayni fikirde olmasak bile Saglik reformunun bu pazarliga alet edilmemesi lazimdi demesini duymuyor Boehner ve diger Cumhuriyetciler.

1 Ekimde Saglik reformu da internet araciligi ile yururluge girdi. Icinde birkac teknik ariza olmasina ragmen, gunde NY'tan 10milyon, CAdan 54 milyon clicke dayanabilen bu site dusuk gelirli Amerikalilara Saglik sigortasi sunuyor. Tabi uzun vadede ekonomiye katkisi veya zarari ne olur bu tartisma konusu ama Cumhuriyetcilerin Cuma aksaminun son saatlerine kadar dillerinden dusurmedikleri bu refomrdan Obamanin vazgecmesi gerektigi.

Bircok economist bu sorunun bu haftasonunda cozumlenecegini dile getirirken, Obama da Asya'ya olan gezisini iptal etti. Eski Beyaz Saray Danismani David Plouffe, Cumhuriyetcilere, 2011 de cok yuz verdik, artik buna son demenin zamani dedi.

Bu arada tum para yoneticileri 17 Ekim vadeli Hazine tahvillerinden ellerini etegini cekiyorlar. Cunku 17 Ekim'de $16.7 trilyon borc tavaninin kaldirilmasi surecinin son gunu. Ve Cumhuriyetciler, her ne kadar ABDyi temerrute dusurmeyiz deselerde o gun cok hizli yaklasiyor.

Bir yandan da tam Washington ve Capitol Hill daha fazla karisamaz darken Persembe gecesi bir bayan arabasini once Beyz Saayn barikatlarindan iceriy edha sonra da Senato binasinin onune surerek tehlikeli bir polis-supheli araba kosturmacisi sonunda hayatini kaybediyor. Canli yayinda bizzat olayi aninda verirken herkesin aklindan nicin 40 kisilik bipartisan grup Senatoda bulustugu sirada bu olay oldu diye sormadan gecemedi.Fakat sonunda sadece akli dengesi bozuk bir bayanin kazasi oldugu ogrenilince rahatlanildi. Cunku bundan sadece uc hafta once Deniz Donanmasinin 12 kisilik uyesi silahli bir zanli tarafindan Washington Dcde yeni hayatini kaybetmisti.

Peki bu hafta hic mi iyi haber yoktu?

Vardi, hem de kucuk bir kusun agzindan cikan dev bir haber. Twitter $1 milyar dolarlik IPOsunu acikladi. Degerlemesinin $15 milyari bulabilecegi soylenen bu IPO, merakla bekleniyor. Facebook'un hatalarindan ders almis olmasi beklenen Twitter'in IPOsunun basarisi kullnici rakamlarinin gercek mi robot mu tartismasina baglaniyor.

Bunlari haftaya gorucegiz. Haftaya gorecegimiz bir baska sey de Kongrenin kendini toplayip toplayamacagi. Pazartesi sabahi Federal hukumet calisanlari isbasi yapabilecek mi? ABDliler yapacaklar diyorlar. 17 yil once de biz bunlari yasamistik, artik alistik diyorlar. Bakalim gorecegiz, alismis olabilirler, ama bize yine de urkutucu gelen bu hukumet kapanmasi haftayi Dow Jones'un %1.2 dusup zararla kapatmasina sebep oldu. Bol karli, isbasi dolu  Pazartesi sabahi gorme dileklerimle, iyi haftasonlari diliyorum!