Advertisement

Bu hafta ve bu ay ABD icin cok prestijli gecti denemez.O yuzden keyifli haber de yok aslinda. Keyifsiz piyasa, keyifsiz ortam, moraller.

Özellikle 16 gunluk federal hukumet kapanisinin etkilerini iyice hissettigimiz gunlere girerken haftaya da GMH da dusurulen %2 lik bir beklenti ile negative bir hava etrafi sardi.
Bir yandan da tabi dusen hisse senedi piyasalari, ve Fed'in belirsiz tutanaklari bu haftanin gundemini olusturmustu.

Belirsiz yorum diyorum, cunku gectigimiz Carsamba gunu Fed ne Aralik, ne de Ocak'ta "tapering' e giderim demedi. Ayrica  aciklamalarinda federal hukumetin kapanisinin ekonomi, Fed para politikalarina etkisi ne olur diye onunla ilgili hicbir yorumda da bulunmadilar.

Bu yorumlari alan stratejist ve ekonomistler, bunlari istedikleri yone hamur gibi cektirler. Citigroup ile Barclays ekonomistleri, bu durumda Ocak 2014te yavaslamaya gitme ihtimalleri %25ten %45e artmistir darken, bunu neye dayandirdiklarini cok merak ediyorum acikcasi. Bloomberg ekonomistleri ise pozisyonlari degistirmeyip hala 2014 Martindan once yavaslama beklemeyin diyor.

Roportaj yaptigim UFJ Mitsibushi securities Basekonomisti John Herrman ise Haziran 2014 ten once birsey olmaz diyor.
 
Ekonomistlerden  her kafadan bir ses cikarken, Fed yetkilileri de ayni sekilde ayri telden calmaya , yorum yapmaya devam ettiler. Zira bugun Philadelphia Fed baskani Plosser biran once exit stratejisi belirlenmeli, zaten tahvil aliminin hicbir yarari da olmadi derken, kendisinden bir saat sonra konusan St. Louis Fed baskani Bullard ise tahvile devam edilmeli diye tutturdu.

Onlar boyle yorumlar yapmaya devam etsinler, piyasalar keyifsizdi. Borsayi kurtaran tek iki unsur bilanco, ve ekonomik verilerin biraz da olsa iyi gelmesiydi.

368 sirketin %75i karlilikta analist tahminleri gecip biraz durumu kurtardilar. Ikinci olarak da ISM imalat rakamlari hem ABD hem de ABD disindan pozitif gelmeye devam ettikce bunun sayesinde Cuma gunu yesilde kapattik.

Yoksa Bernanke'nin dedigi "mali politikalar ekonomik buyumeyi kisitliyor. Guclu sinyaller de yok degil"? Ucu acik aciklamalari kafa karistirici.
 
Evet belki ABD piyasalari keyifsiz, politika karisik, ekonomi ayaklari ustunde durmaya calisiyor ama ABD'de icimizi isitan iki guzel gelisme, ve haberi belki keyifleri yerine getirebilir. Hele bunlar iki kitayi da hareketlendiriyor, ulkemizle ilgili gurur verici haber ise daha da keyifli olur.
 
Efendim, bizzat kendisiyle yaptigim televizyon roportajimizda da anlattigi gibi , Herrick isimli koklu ve bilinen bir avukatlik firmasinin ortaklarindan olan Barbaros Karaahmet, Herrick Washington DC ve Istanbul burolarini da actigini duyuyurak bizi gururlandirdi.
 
Bu iki yeni ofis, hem ulusal ve hem de uluslararası alanda faaliyetlerini genişletiyor .
 
Herrick'in Washington, D.C. ofisi, şirketin Albany ve New York City'deki mevcut eyalet ve yerel hükümet ilişkileri yeteneklerine katkıda bulunmakta, ve ülkenin başkentinde müşterilerinin hukuksal ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini de ciddi bir şekilde arttırmaktadır. New York'un 13üncü Kongre ilçe eski temsilcisi Michael E. McMahon, sekiz yıl boyunca New York'un 16ıncı Kongre ilçe temsilciliğini yapan Elizabeth Holtzman gibi Herrick'in hükümet ilişkiler ekibi üyelerinden çoğu ofisin büyümesine katkıda bulunacaklar.
 
Herrick'in Türkiye Hükümetini ve birçok Türk şirketini temsil etme konusunda uzun bir geçmişi var. Herrick'in Türkiye ile olan ilişkisi, şirketin, 1980'li yılların sonuna doğru, Türkiye masasının eş başkanı Lawrence M. Kaye'in liderliğini yaptığı ekibin Türkiye'nin efsanevi Karun Hazinesi eserlerini ve birçok zaman "Yüzyılın Hazinesi" olarak da bilinen 1,800 eski Yunan ve Likya madeni paralarını (Elmalı Sikkeleri) geri almada gösterdiği başarıya kadar uzanmaktadır.
 
Herrick'in İstanbul ofisi şirketin uzun süredir devam eden A.B.D.'de Türk çıkarlarına hizmet etme kabiliyetini güçlendirmekte, ve Herrick'in, Türk çıkarlarını içeren sınır ötesi konularda A.B.D. müşterilerini destekleme becerisini arttırmaktadır.
 
İstanbul ofisi, kariyerine 1995 yılında Herrick'de başlayan Türk-Amerikalı avukat ortak ve Türk masası eşbaşkanı Barbaros M. Karaahmet tarafından yönetilecek. Kendisiyle, ve basarilariyla gurur duyuyoruz. Basarilarinin devami dileklerimizle!

Boylece en azindan ABD'den size bir tane de olsa keyifli bir haber vermis olmanin mutlulugu ile iyi haftasonlari diliyorum!