Advertisement

Tüm bahisler toplanmıştı... Herkes heyecanla Çarşamba günü saat 14:00'da (TSİ 21:00) açıklanacak olan FOMC kararını bekliyordu. Adeta at yarışı, loto sonuçlarını izlercesine o günü ve o anı bekliyordu. Bernanke de bekleyenleri utandırmamak için, 14. Fed Başkanı'nın son FOMC toplantısında, 10 milyar dolarlık tahvil alımında azaltmaya "hadi gidelim" dedi.

60. yaşını yeni kutlamış, artık medyanın, Cumhuriyetçilerin baskısından kurtulup emekliye ayrılacağı için sevinçli, daha şeffaf bir Bernanke ile elveda etti bize. Bir sonraki 28-29 Ocak FOMC toplantısına da ışık tutan Bernanke efsanesini devam ettirmek üzere Yellen'e bayrağı verdi.

Peki bundan sonra ne olacak? Bu 10 milyar dolar bizim için, global ekonomi ve piyasalar için ne manaya geliyor?

Bloomberg ekonomistlerinin çoğu 10 milyar ile kalınmayacağını ve bunun önümüzdeki 7 toplantıda tekrarlanacağın, böylece 2014'ün Aralık ayına kadar da programın sona erdirileceğini söylüyor. Yani her toplantıda 10 milyar dolarlık bir "tapering" yapılabilirmiş. Bu durum iki faktöre bağlı; ekonominin gidişatı ve hızı. Yani ekonominin gidişayında yavaşlama olursa bir toplantıda taperingi atlayabilirlermiş. Ya da tam tersi olur da ekonomi beklenenden daha hızlı büyürse o zaman da tapering artırılabilirmiş.

Bunların hepsi iyi güzel, çünkü piyasalar artık daha iyi ekonomik veriye reaksiyon göstermeye başladı. Ekonomiye güven yerine geldi. Çünkü Fed de artık ekonomiye güvenmeye başladı. Peki sokaktaki vatandaş için bu ne anlama geliyor?

Düşen mortgage faizleri artacak, oto finansman faizleri de diplerden yukarılara tırmanacak, dolar değerlenecek. Yani hayat kalitesinde biraz daha zorlanmalar yaşanacak. Altın ise altın yılını yaşamayacak artık. Zayıflayan dolardan nasiplenen altın artık psikolojik sınır 1200 doların da altına düşmüşken, eski altın günlerini göremeyecek. 13 yıllık boğa yıllarını, yıllık yüzde 29'luk zarar ile arkada bırakan altın, hisse senedi piyasalarının yaşadığı yeni rekorları göremeyecek.

Artan faizler en çok yaşlı ve emeklileri güldürecek. ABD'de yaklaşıl 7.6 trilyon dolarlık mevduat, tasarruf ve banka hesabında para var. Her yüzde 1'lik artış, Amerikalılara 76 milyar dolarlık faiz gelirinde artış anlamına geliyor. Artık torunlara daha fazla oyuncak, Florida'ya daha fazla yolculuk demektir bu. Belki de ABD'li vatandaş artık rahatlamalı diye düşündü Fed. Ne dersiniz?