Advertisement

Obama haftasonunun  son günü piyasaları rahatlatmak için konuştu. Sadece Obamacare isimli kendi yarattığı sağlık programı değil, aynı zamanda piyasaları kırmızılara bürüyen, jepolitik endişe hortladı mı, dedittiren Ukrayna krizi hakkında da konuştu.

 Obama Cuma günü yaptığı canlı basın toplantısında Ukrayna’daki krizin diplomasi ile çözülebileceğini söyledi.

Hem Obama’nın söyledikleri hem de Çitigroup, Goldman Sachs gibi bankaların süpriz şekilde açıkladıkları , analist tahminlerini geçen karlılık ve gelirleri piyasayı biraz toparladı. Haftanın başında kırmızılarda olan, korku endeksi VİX’i bile bir günde %6 fırlatan  Bank of America Merrill Lynch, İntel gibi hisseler hayal kırıklığı yarattı. Çünkü, Cuma günü 

7.5 şiddetindeki deprem Meksika’yı sallarken, ABDde ise, birinci çeyrek karlılık ve gelir açıklamaları  hissedarları ve yatırımcıları sarstı. Çünkü geçen dönemden hayli düşük gelen karlılık rakamları ile karşı karşıyayız. Hem de analistler tahminlerini düşürmelerine rağmen.

Obama’nın yanında, Amerikan Merkez Bankası Fed’in Başkanı JAnet Yellen de güvercinimsi yani piyasalara destek devam edicek, işsizliği düşürmek, enflasyonu çıkarmak için elimizden geleni yapıcağız diye konuşunca, piyasalar haftaortasında da bir gün bile olsa rahatladı.

 

-S&P 500'ün, Temmuz 2013'ten beri gördüğü en iyi hafta

 Paskalya Bayramı nedeniyle 4 günlük kısa haftayı endekslerin nasıl kapattığına bakacağız ama öncesinde şunu söyleyelim genel olarak ekonomik veriler iyi gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta, işsizlik sigortası başvuruları 2007den beri en düşükte, sadece 2000 kadar artmış. Bu demektir ki, firmalar eskisi kadar işçi çıkarmıyor, ve de  işsizlik sigortasına başvuranların da sayısı azalmış. Yani istihdama yer açılıyor.

Philadelphia Fed yukarılarda imalat rakamları ile karşımızda iken, Fed’in Bej Kitabı da 12 şehirden 10unda ekonomik aktivitenin gittikçe iyileştiğinizi bize gösterdi.

 

Altın iki haftanın en düşüğünde, haftayı %1.9 zararda kapattı. Çünkü riskli varlıklar hisse senedi piyasalarında iştah devam ederken güvenli liman altına rağbet yoktu.

Hala 1. çeyrek karlılıklarının devam ettiği ve edeceği yeni bir haftaya girerken, önümüzdeki haftadan beklentilerimiz ekonomik takvim açısından, öncü göstergeler yeni ve ikinci el konut satışları, petrol, dayanıklı tüketim malları siparişleri, tüketici beklentisi gibi belli başlı verilerin eksi bölgelerden artı bölgelere geçmesi. Yani, ekonomistlerin çoğu, bu sektörlerdeki ekonomik verilerin, kötü hava koşullarını da geride bırakmamızla birlikte artıya geçmesini bekliyorlar. Eğer bioteknoloji, eczacılık, ve finans sektöründeki diğer şirketlerin de bilançoları haftaya da iyi gelmeye devam ederse Borsadaki geçen haftanın artışları devam edecektir.

Hepinize bol kazançlı, güneşli haftalar dilerim.