Advertisement
23 Mayıs 2014
 
Dow Jones, S& P 500, ve Nasdaq endekslerinin üçü de ilk defa Cuma seansı sonrasında 2014 yılı içinde kazanca geçti. Özellikle S& P 500 rekor seviyeye ulaşıp 1900 üstünde kapanış sergiledi. Trading (işlem) hacminin Wall Street’de en düşük seviyelere gelmesine rağmen, bu artışların yaşanması, "düzeltme ne zaman gelecek?" sorusunu soranların sayısını artırdı.
Cuma günü yeni ev satışları 3 aydan beri ilk defa Nisan ayı için %6.4'lük artış gösterdi. Ev alıcılarının düşen mortgage faizlerinden istifade ettiklerini gözlemledik. Bu da ekonomide güvenin, tüketici güveninin ve tüketici harcamalarının potansiyelini artırdı.
Bunu fırsat bilen hisse senedi piyasaları Memorial Day Weekend dediğimiz uzun hafta sonuna girerken aşağı yönlü, düşük hacimli bir trend beklentisi içindeyken tam tersine yukarı yönlü bir hareketle, kendini adeta otopilota bağladı.
Uri Landesman isimli Hedge Fon yöneticisi, “Eğer ki S&P 500, 1900 üstünde günü kapatırsa bu önemli bir ivme, ama yaza dair düzeltme beklentilerini de kaçınılmaz hale getiriyor” dedi.
Birkaç gün yukarı, birkaç gün aşağı yönlü bir çizgi ve volatılite gösteren Borsalar, artık son günlerde kendini çıkışa alıştırdı.
Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası'nın 29-30 Nisan toplantısının tutanaklarının açıklandığı gün de bir sürprizle karşılanmadı. Fed üyeleri $10 milyar dolarlık aylık tahvil alımı azaltımına devam edeceğini, faiz oranlarını artırma dışında yapılabilecekleri, faiz oranlarının bir gün artması gerektiğini, ekonominin kademeli şekilde aşama katettiğini, hala konut sektörüne dair endişeler olduğundan bahsetti. Ama faiz oranlarını ne zaman ve nasıl artıracaklarına, diğer muhtemel teşvik enstrümanlarını ne zaman ve nasıl devreye sokacaklarına değinmediler. Bu da belirsizlik demek ama piyasa zaten buna alışmış durumda olduğu için büyük tepki görmedik. Tek kesin ve açık konu, çıkış stratejisinin müzakerelerinin gelecek toplantılarda da devam edeceğiydi.
Haftaya gelecek verilere bakıldığında ise, Perşembe günü açıklanacak Gayri Safi Milli Hasıla, yani büyümeye dair öngörüler, birinci çeyrek için eksiye kadar düşürüldü. Geçen çeyrekte neredeyse durmuş olan büyüme rakamı %0.1 iken, haftaya gelecek rakamın öngörüleri ise -0.5%. Tabi GSYH’yı meydana getiren diğer unsurlar da düşürüldü. Mesela dayanıklı tüketim malları siparişlerinde öngörüler ve tahminler, geçen dönem +2.6 % olmasına rağmen -0.7 %'lere düşürüldü.
"Büyüme ve ekonomi bir türlü rayına oturamadı" diyenleri haklı çıkarırcasına düşük tutulan bu tahminlere bir de Bloomberg Ekonomi Güven Endeksi'nin son 7 ayın altına düşürülmesi eklendi.  Bu rapora göre, benzin ve gıda gibi konularda ağırlıklı olarak yaşam maliyeti yükselirken, geçen ay ücretler maliyetle parallel artış göstermemiş.  O yüzden de 48'den 42.5'lara düşürülen bu endeks, ekonomiye güvenin, görünüm beklentilerinin en çok güney eyaletleri ile kuzeydoğu eyaletlerinde büyük bir düşüş gösterdiğini (%2.6 ) ortaya koyuyor. Sadece batı ve içbatı eyaletlerinde ekonomik görünüm beklentileri, yani güven artmış.

Son olarak Wall Street’in yakından izlediği politik gelişme... Putin’in Cuma günü "Ukrayna’da yeni gelecek başkan ile anlaşacağım" demesiyle politik açıdan farklı bir kapının da açıldığı hafta sonuna ve haftaya giren ABD'liler, borsa ve ekonomi konusundaki beklentilerini tartmaya, ölçmeye başladılar. Kazançlı , barış dolu haftalar diliyorum.