Advertisement

Dow Jones son 6 haftanin en buyuk haftalik zararini yasadi. Adeta Ukrayna’da gelisen olaylar, dusen MH17 Malezya ucagi, Gaza’da uzucu sekilde cereyan eden olaylari takip edercesine.

Ama piyasa jeopolitik endise ve bu bolgelerde yasanan trajedilerin ekonomik yansimasini yasamadi ve fiyatlamadi.
Fiyatladigi karlilik aciklamalari, haftaya gelicek buyuk verilerden once masadan kar toplama endisesiydi. Enflasyon, ikinci el konut satislari, yeni ev satislari, dayanikli tuketim mallari siparisleri, gibi ekonomik veriler economist tahminlerine parallel gelirken, haftanin son gununde sirket ikinci ceyrek karlilik aciklamalari analist tahminleri ile parallel gelmedi.

Ozellikle,dunyanin en buyuk online perakendecisi Amazon iki ceyrektir ustusteanalist tahminleri ile bagdasmayacak kadar dusuk  zarar ilan edince, Visa , Starbuck, Pandora ustuste dusunce, Fed Baskani Yellen’in ifade ettigi internet ve sosyal medya firmalari pahali, ve degerlemelerinde  sisiklik var sozlerini hatirlatti.

Piyasalar bir sekilde haftaya gelicek olan GMH, enflasyon, tarimdisi istihdam rakamlari, ve Fed para politikasi aciklamalarini beklerken, satisa gecip kendini saglama almak istedi.

Tarimdisi istihdam 230,000, issizlik %6.1 bekleniyor. Istihdam ve GMH (2.ceyrek buyume tahmini +%3) da muhtemel bir sapma, Fed toplantisindan cikacak muhtemel bir faiz oranlari artisi suprizi piyasayi da bizi de sasirtabilir.

Savaşsız, barış dolu, huzurlu bayramlar diliyorum.