Advertisement

ABD Borsalari Ukrayna optimizminin Irak endisesini, Gaza gerginligini kendileri acisindan golgede birakmasi ile gecen haftayi artilarda kapatti.Rusya’nin askeri harekatini sona erdirecegini bildirmesiyle, Wall Street’e Cuma gunu risk istahi geri dondu.

Dow , son 4 ayin en yuksek gelirine kavusurken S&P 500, Dow Jones haftayi kazancla kapattilar.
S& P 500 haftayi 22 puan yukarida, 1931,59 sinirinda, %0.3luk artista kapatirken, DOw Jones’da 186.66 puan birden sicrayarak %1.1lik bir artis gosterdi. Nasdaq ‘da bu ikiliye katilip 36 puan tirmanip 4371 e getirdi kendini.

Mansetleri Rusya ve Ortadogu mesgul etmesine ragmen Rusya haber ajansi RIA Rusya tansiyonu bitirecek mudaheleye gidiyor der demez, yatirimcilar arenya PErsembe aksami itibariyle geri dondular. Obama’nin IRak’a askeri mudahele etmesi bile piyasalari yukari cikmaktan alikoyamadi.
US Bank Wealth Management, Kidemli hisse senedi piyasalari stratejisti Terry Sandven
“Jeopolitik anabaslik ve manset haberleri yuzunden Agustos ayi boyunca borsayi saga sola doner, savrulur sekilde gorebiliriz. Teknik acidan ise %10 luk duzeltmeyi henuz beklemedigimiz icin pozisyon artirmak icin iyi bir zaman.” mesajini verdi.

$1.2 milyar dolarlik McQueen, Ball & Associates fonunun  yoneticisi Bill Schultz, “jeopolitik riskler azaliyor gibi gorunuyor. En azindan gecen haftadan daha iyi bir yerdeyiz..Portfoyunu artirip, firsat kollayan yatirimcilarin iki hafta onceki riskten kacan yatirimcinin piyasaya girdigini gozlemliyoruz”

Gecmis hafta gelen ekonomik veriler arasinda en onemlileri ISM imalar, imlati disi  ISM, ve fabrika siparisleri ile tuketici kredileri idi.  Tum veriler yukari yonluydu. 5 yil, 8 yildir yakalanmamis en ust seviyeler yakalandi. Tuketici kredileri ozellikle federal ogrenci borclarinin arttigini gosterdi bize. Ticari acigin da petrol ithalatindaki dusus nedeniyle daraldigini gorduk. Ustuste iyi gelen veriler, Fed’in faiz oranlarini Ekim’den once artirabilme ihtimalinin gozden gecirilmesine sebep oldu. Fed Baskanlari, faizler artirilsa bile az artirilacak ve daha sonra da uzun sure dusuk tutulacaktir gibi yorumlarina kulak asti Wall Street calisanlari. Yani kisacasi jeopolitik endiselerle birlikte, ekonomik verilerin gidisati, ekonomik veriler iyi giderse ne olur, sorulari gundemden cikmadi.

Haftaya baktigimizda, bizi ekonominin %70lik kismini temsil eden tuketimin sembolu perakende satis rakamlari, ticari envanterler, Empire imalat, Uretici fiyat endeksi, ve Michigan guven endeksi bekleniyor.

Perakende satisin %0.2lik artisina devam etmesi, Empire imalat dedigimiz NY bolgesi imalat rakamlarinin da 20 civarinda kalmasi bekleniyor. Michigan Guven endeksi, ABDlilerin ekonomiye, harcamalara guvenini yansitiyor. 50nin ustundeki her okuma pozitif algilaniyor. Beklentiler bir onceki ay 81.8 gelen Michigan Guven endeksinin 82.5lara tirmanmasi.

Tum bu ekonomik veriler iyi geldikce borsa dusuyordu. Sebebi de iyi very Fed’in elini degistirmesi icin bir sebeptir korkusunun traderlar arasinda genel inanis olmasiydi. Gecen hafta bunun degistigini gorduk. Jeopolitik gelismeler one ciktigi ve Fed’in zamanindan once aksiyona gecip faizleri aritirip, destekci politikasina son vericegine inanmayanlarin sayisi arttigi icin.

O nedenle borsalar bir yandan Ukrayna ve Rusya arasindaki gerginligin azalmasi ve Irak’taki hava saldirilarinin da basaril olup azalacagina yonelik umutlarla, haftaya da yukselmeye , irrasyonel rallisine devam edicektir.

Zira Irak’tan Israil’e ve Ukrayna’ya kadar yayilan global catismalar ve celiskiler sayesinde S& P 500 24 Temmuz’da ulastigi rekor seviye 1,987.98den yaklasik %3.9 kadar asagi dusmustu. Bu endeks 7 Agustos’ta da 2014 yili icerisinde elde ettigi tum kazanclari silecek kadar yaklasmis, Nisan’dan beri ilk defa, 100 gunluk ortalamasinin altina dusmustu.

2011’den beri %10’lk bir duzelme yasamamis olan S&P 500, sirketlerinin karliliginin 17.5 kati kadar islem goruyor. Haziran’da da tum zamanlarin ustu kadar yani 18.3 kati kadar islem goren endeksin gostergeleri, pahali olmasina ragmen bunun bir sure daha devam edicegini gosteriyor.

Tabi petrol, personel, halki, insani yardimi one suren herhangi bir isgal, hava veya kara saldirisi olmadikca.

Baris, huzur dolu gunler ve haftalar diliyorum.