Advertisement

10 milyon iPhone satsinin oldugu aciklanan bir hafta ile basladik, Apple’in hisselerinin Pazartesi ciktigini gorduk. Ardindan Persembe gunu, ABD Borsalari 8 haftadir en fazla gordukleri dususu sergiledi, gosterdi. Apple ile ilgili ios8 yazilim sisteminin guncellestirmesini dondurma, durdurma karari da hissenin %4’e varan sert dususlerine sebep oldu. Boylece halihazirda %5lik geri cekilme olucak diyenler adeta dogrulandi.

Yine ayni gun, Rusya yabanci yatirimcilarin paralrini donduracagini soyleyince piyasa alcak ucus moduna girdi. Korku endeksi VIX ayni gun %23 birden firlayip 16.30 a gelince, endekslerin Eylul ayini zararla kapatacagi konusulmaya baslandi. Bir gun once de ABD vergi kacirma ile mucadelede yeni kurallar belirledigini acikladi. Bu en cok saglik sektorunun belini kirdi. Çok yönlü bu düzenlemelerle yönetim 5 ayrı vergi düzenlemesinde değişime giderek düşük vergi için yurt dışına geçmeyi daha zor ve karsız hale getirmeyi hedefledi. 22 Eylul itibariyle,atılan 5 adımdan 3'ü merkezlerini yurt dışına taşımış olan şirketlerin yurt dışındaki paralarını vergi ödemeden ABD'ye sokabilmelerini onluyor. IŞİD’e kardi Arap jetleri de ABD jetlerine katilip ISID’in 12 petrol rafinerisini vurdular. Yine Persembe gunu, Bassavci Eric Holder istifasini verdi.

Ustuste gelen jeopolotik endise dolu haberler borsalari tum hafta negatifte birakmisken, Cuma gunu hersey tersine dondu. Resesyondan beri gordugumuz en buyuk GMSH (buyume rakamlarini) gorduk. Buyume %4.6 yukari cikmis. 2011’in son uc ayindan beri gormedigimiz hizdaki buyumenin sebebi ticari isletmelerin yatirimlarini artirmalarindan, ticari harcamalarin %9.4ten %12.6ya cikmasindan, ekipman harcamalarinin %10.7den %11.7 ye cikmasindan kaynaklaniyor.

Çin ekonomisi soğuyor diye, faizler zamanindan once artirilacak diye global hisse senedi piyasalarindan $1.42 trilyon silinmisken, teknoloji, saglik, ve kucuk olcekli hisselerde sert satislar yasamisken, Cuma gunu bir geri donus toparlanma yasandi ama haftalik zarari silmeye yetmedi. Haftayı %1.5 icivarinda kapatan üç endeks de Eylul ayini zorlu bir ay olarak, kisa donemli volatilitenin oldugu bir ay olarak gecirdiler.

Yine Cuma gunu, dunyanin en buyuk tahvil fonlarindan PIMCO’nun ust duzey yetkilisi Bill Gross istifasini aciklayinca ana mansetler PIMCO ve Bill Gross’un gidecegi yeni yer Janus Capital’I konustu, tahviller sert dususler yasadi.

77 yasindaki bu tahvil kurdu Bill Gross Janus Capital’a katilacagini aciklar aciklamaz Janus Capital hisseleri %38 yukari cikti. 14 yildir bu kadar yukselis gormeyen sirketin CEOsu Dick Weil bu yeni kararlarindan memnuniyetlerini aciklarken, $222milyar dolarlik fonun basindayken, ayrilmasi skandal haline donusen Bill Gross’un isten cikarilmasinin aslinda bir aylardir Yonetim kurulunu mesgul ettigi ogrenildi.

Enflasyon ve istihdamin konusulacagi haftaya girdigimizde tarimdisi istihdam rakamlarindan beklentinin de yukari cikarildigini gecen ay 142,000 gelmisken Eylul ayi icinde 215,000 gelmesi bekleniyor.Issizlik yine ayni seyir %6.1 gelmesi beklenirken, ortalama calisilan ucretlerde de degisiklik beklenmiyor.
Herkese bol kazancli, bereketli  isler, calismalar, gunler diliyorum