Advertisement

Jeopolitik çalkantılarla ve sürpriz dolu, umut dolu haberlerle geçirdiğimiz bu haftayı, Borsalar yeni zirvelerde bitirdiler. 13 Şubat Cuma akşamı, ABD borsaları, Avro bölgesindeki büyümenin ivme kazanıp artmasıyla,  negatif gelen tüketici güveni ve Yunanistan, İtalya ekonomisi ile ilgili negatif endişelerinin endeksler üzerindeki baskı ve etkisini silmesiyle kapandı.  Cuma günü gelen rakamlara göre, Avro bölgesi, dördüncü çeyrekte %0.3lük büyüme, Almanya ise %0.7lik büyüme sergilemiş,  göstermiş.

Bu sayede, Dow Jones, ilk defa 18,000 üstüne geldi, tırmandı! S& P 500 ve Russell 2,000 endeksleri de rekor seviyelere geldiler.  S&P 500 Ocak ayında %3.1 düşmüşken, Şubat ayını ise %4.9 rallı ile kapatıyor. Perşembe günü, Nasdaq  15 yılın zirvesini buldu. Teknoloji göstergesi Nasdaq, bunu Expedia’nın, Orbitz’İ alacağını açıklamasına, CBS rallisine borçlu. Ya da en azından öyle görünüyor veya bahane ediliyor.  Çünkü diğer  teknoloji firmaları da 4.eyrek karlarını açıklarken analist tahminlerini geçti. Bunu iki hisseye sebep göstermek olmaz, hepsinin payı var.  Tabi Expedia, Orbitz’İ alicagini açıklayınca, Orbitz hissesi %22 fırladı.

Ayrıca, Apple’ın iki gün önce ABD tarihinde ilk defa piyasa değeri $700 milyarı geçen firma olması da etkili olmadı mı? Tabi ki oldu! Tarihe geçti. ABD Tarihinde ilk en büyük firma unvanını kazandı. Nasdaq adeta ihya oldu bu haberle. Sadece NASDAQ değil, tüm dünya, APPLE’ın , Microsoft’un iki katı seviyeye gelişini seyretti. İlginç olan, APPLE’ın bu seviyeye Aralık 1980’deki İPO (halka arzı) şundan bugüne %50,600 kusur artması ile gelmiş olması.

Bundan daha ilginç olanı ise, bu artışın yarısının sadece ve sadece Haziran 2012’den buraya taşınmasıdır. Microsfot’un iki katı değerinde. Birçok ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasının 10 ,hatta  100 katı!! Düşünebiliyor musunuz? Bir firma, üç seneden kısa sürede %25,000 kadar büyüyor. Teknoloji firması APPLE, çığırlar açmaya devam ediyor. CEO  Tim Çook, Cuma günü canlı yayında, Obama’nın beyaz sarayda  düzenlediği Cybersecurity Zirvesinde  verdiği demeçte,  yeni online ödeme sistemleri APPLE PAY’ın plastic kredi kartlarının yerine geçiçeğini, ve bu konuda,  Beyaz Saraydan destek aldıklarını, ABD hükümetinde de bu sistemin yaygın şekilde en kısa sürede kullanılacağını göruçeğimizi belirtti.  Bu ne demek? Apple, yavaş yavaş ama temkinli adımlarla,  $1 trilyonluk firma olmaya doğru adım adım yürüyor.

Şirket haberlerine ek olarak Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışma ve savaşla ilgili ateşkes anlaşmasının 15 Şubat’ta yürürlüğe gireceğine dair haberler de piyasayı yukarı taşıdı. Umut verdi. Sevgililer gününün hemen ardından , bir bölgeye barış gelmesi, sakinlik dizginlik, istikrar demek. Aynı zamanda Ruble’nin de dengelenmesi, petrol fiyatlarının stabilize olması demek.

Peki Yunanistan batmıyacak mı, bu konuda endişeler nereye gitti diyebilirsiniz. Hiçbir yere gitmedi. Hala masanın üstünde, ve problematic, ama piyasa Almanya her ne kadar razı görünmese de , Avro bölgesinin buna izin vermeyip bir anlaşmaya gideceğine inanıyor. Dedim ya, adeta umut ve polyannacılık sardı  piyasaları. Bütün bu bahaneleri, gerçekleri, güzel haberleri , ve ABD ekonomisinden gelen güzel haberleri de eline alan borsa ve yatırımcılar, sevgililer gününü erken kutluyor. Boğalar,  piyasayı işgal etti, sardı. Haksızlar mı? 17 yıldır ilk defa gördüğümüz 3 ayın en yüksek istihdamını gördük. 6. Yıldönümüne girdiğimiz bu dönemde boğa piyasaları, 10 yılın güçlü doları ve petrol fiyatlarındaki düşüşün yatırımları ve şirket karlılıklarını tehdit etmesinin altından kalktı, toparladı, adeta test edildi.

Dördüncü çeyrek bilanço , kar açıklamalarını geride bırakıyoruz. Şu ana kadar bilançosunu açıklayan S&P 500 firmalarının 3te ikisi arasında yaklaşık %77’işi kar tahminlerinin üstünde, %56sı ise satış tahminlerinin üstünde rakamlar bildirdiler. Enerji sektörü en çok düşen gurup olarak (-%0.7)  dikkat çekti.
Haftaya, inşaat izinleri, konut başlangıçları, NY Empire imalat rakamları, üretici fiyat endeksi gelmesi beklenen verilerden. Ancak, bunların arasında belki de en çok önem arz eden, 27-28 Ocak tutanaklarının açıklanacağı 18 Şubat olucaktır. Bakalım, Fed bize Sevgiler Günü mesajı gibi sürpriz bir satır sunacak mı? Yoksa güvercinimsi tarzlarına mı devam mı edicek?  Her ne olursa olsun, ABD borsaları sürprizlerle, barışlarla dolu haftayı geride bıraktı ve önüne umutla, boğalarla bakmaya devam ediyor.
Barış dolu, sevgi dolu günler diliyorum…