Advertisement

Çarşamba gunu FED toplantisi neticesinde, para politikalari yeni bir caga girmis durumdalar. 2006'dan beri %0-0.25lerde tutulan faiz oranlari yükseltilecek.

Yellen, FOMC toplantisinda “sabirli “kelimesini cikararak, boyle bir caga adim atmis oldu. Ayrica,  faiz, enflasyon ve issizlikte hedeflerini de degistirdi.

Basin toplantisinda “sabirli kelimesini cikardim ama sabirsiz da degilim “ diyen Yellen, su dort indikatoru yakindan izliyor:

1.       Istihdam:  Istihdam piyasasi gittikce iyilesiyor.  Guclu istihdam benim guvenimi artiracaktir diyen Yellen, ve FOMC bu ay issizlik hedefini %5.5tan 5-5.2lere cekti. Hiz limiti boylece kurulmus oldu. Cunku, guclu ise alim, hizli ucret  artisini o da enflasyonu korukler. Yani enflasyon cikmadan once ise alimlarin biraz daha arttigini gormek istiyorlar.

2.       Cekirdek enflasyon: enerji fiyatlari ve dollardaki dususten dolayi enflasyonun bir sure daha dusuk kalmasini bekliyoruz diyen Yellen, “ enflasyon verilerine cok dikkatli bakicagini ekledi.

3.       Ucret enflasyonu: Ucretlerin cikmasi lazim. Ucretlerdeki buyumeye enflasyon sinyali olarak bakicagiz. Ama bu da faizlerin cikmasi icin on sart degildir diyen Yellen farkli bir sey soylememis oldu

4.       Enflasyon beklentileri: Piyasanin beklentileri cok dusuk, Zamanla yukari cikarlarsa , bu da guvenimi yerine getirir, artirir diyen Yellen’in guvene, istikrara, sabirli olmaya ihtiyaci var. Bes yillik enflasyon beklentileri Ocakta %1.75 e dustu. 2 guvenini artirirmis.

Bu indikatorlere, dolar, hisse senedi piyasalarinin tavrini da eklemeliyiz.

Piyasa dun yani Cuma gunu artarak, Nasdaq 5000leri gecerek buna yani sabirli Yellen'e tepki gosterirken, ekonomistler kendinizi Haziran’daki bir faiz artisina hazirlayin dedi. Credit Suisse ABD Kidemli stratejisti Ira Jersey, bu kademeli olucak, bu yil 3 artis yasanacak, ama goreceli ve yavas olucak, orta vadeli yataylik, volatilite, likidite ile birlikte gelicek.Dusundukleri tarihler, Haziran , Temmuz ve Ekim de faizlari artirmalarini bekliyoruz. Dedi. Bu arada Credit Suisse piyasa stratejislteri ise S&P 500 yil sonu hedefini sikret kredilerinin guclulugunu one surerek, Cuma gunu itibariyle 2170lere cikardi.

Atlanta Fed Baskani Lockhart ise, faiz artisi 3 ayda olur mu olmaz mi bilmem ama yilin ortasi ve sonunu salik veriyorum.. Haziran, Temmuz, veya Eylul aylarin gozonunde tutmamiz lazim . Yeni emekli Dallas Fed baskani Richard Fisher, piyasa cok cikti, asiri fiyatlandi, traderler  tembellesti diyerek  piyasalari sekere alistirdik. Ekonomi iyilestikce, piyasalarin da kendilerini buna alistirmalari, dusmeye kendilerini hazirlamalari lazim diyen Fisher bizi adeta olacaklara hazirlamaya calisiyor.

Enflasyon ve dolarin yonune ve davranisina da yakindan bakicak olan FED sabrini kaybetti gorunse de aslinda hic de sabirsiz degil. Tum verileri yakindan takibe alip, istedigi yere geldiginde tatmin oldugunda  bile faizleri yavasca artiracak.Ilk bakista okununca sabirsiz sanilan FOMC tutanaginin, daha guvercinimsi , sabirli tavrindan aslinda fakli olmadigini goren piyasa bunu Cuma gunu yesillerde, rallilerde kutladi. Dolar ise 2013ten beri gordugu en dusuk seviyelere geriledi.

Bu devam eder mi? Yellen’in dedigi gibi:”Hersey verilere, ve ekonominin gidisatina bagli.”  Yani degisen birsey yok. Yellen sabirsiz degil, sabirli oldugunu, sabirli olmamiz gerektigini soyleyerek piyasalari yine yesile burudu. Guvercin tutumuna devam etti.

Sabirli, guvenli, kazancli gunler haftalar dilerim.