Advertisement

Bilmem hiç okudunuz mu Yunan mitolojisi? Adı üstünde "mit" ama çok şey katar insana bence. Mesela bilir misiniz ilk zeytin ağacı nerede dikildi? Neden dostluk için zeytin dalı uzatılır? Bir hikaye anlatsam size, öyküsü taaaa MÖ 5. Yüzyıla dayanan, dinler misiniz?

Derler ki Athena- ki kendisi sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçasıdır- Atina'nın sahibi olabilmek için Poseidon'la amansız bir yarışa girmiş. Poseidon, üç dişli mızrağını Akropolis'e saplamış birden fışkıran deniz suyu ile de şehri ele geçirmiş. Athena; zeki, iyi stratejist, her şeyden önce barışçı ya; mızraklara karşılık şehre bir zeytin ağacı dikerek karşılık vermiş. Sonra bir mahkeme kurulmuş, tanrıların tanrısı Zeus mahkemeye başkanlık etmiş, tanrı ve tanrıçalar, mahkemede Athena'yı haklı bulmuş. Çünkü O yeryüzüne eşsiz bir hediye vermiş. İşte o tarihten beri, barışı, huzuru, bereketi hep zeytin simgelemiş!

Antik Yunan'da gelinlere zeytinden yapılan bir taç giydirilirmiş bilir misiniz?  Olimpiyat Oyunları'nda birinciler zeytin dalıyla ödüllendirilirmiş... Homeros -İzmir doğumludur-  zeytinyağını "sıvı altın" olarak tanımlarmış...

Hani her fırsatta demokrasiden dem vururuz ya Yaptığı reformlarla Atina demokrasisinin temellerini attığı kabul edilen Solon'muş zeytin ağacının korunması için ilk kanunlar.. Taaa M.Ö. 640'da.

Helenistik çağda zeytin ağacı kutsalmış, ağacı kesenler ölümle cezalandırılır, iyi ihtimalle sürgüne gönderilirmiş..

Canımızı emanet ettiğimiz doktorlar var ya; onların yemininden bilirsiniz; Hipokrat, zeytinyağını şifâ diye, deva diye önerirmiş.

Kah soframızı zenginleştirmiş, kah cildimizi güzelleştirmiş, saçımızdan tırnağımıza yüzyıllar boyu iyi gelmiş...

Ticarete de konu olmuş, Akdeniz tersaneleri özel gemiler için harıl harıl çalışmış....

Kutsal kitapların hepsinde yer bulmuş kendine, Nuh peygamber, tufanın bittiğini gemisine bembeyaz bir güvercinin getirdiği zeytin dalından öğrenmiş...

Niye mi anlattım bunca hikayeyi size; şimdilerde bir kanun tasarısı var mecliste. 6. Kez geliyor! 25 dekarın altındaki zeytinlik alanları, artık zeytinlik olmaktan çıkarabilme olanağı sunuyor. Bu alanlara, enerji ve maden, doğalgaz, petrol işletmeleri gibi kimyevi madde salımı yapan tesisler kurulabilecek eğer yasalaşırsa.

25 dekarın altı deniyormuş zaten demeyin sakın Türkiye'deki zeytinlik alanların ortalama arazi büyüklüğü 10-12 dekar hepi topu zaten.

Neredeyse hiç ithal etmediğimiz, üretiminde ve ihracatında dünya 4.sü olduğumuz bu "sıvı altın" için 2023 hedefi şimdiki 195 bin tonu, 700 bin tona çıkarmak halbuki, ama nasıl?

Aslında son 10 yıla bakıldığında; zeytin ağacı sayısında %70 gibi ciddi bir oranda artış sağlanmış. Keza arazilerin korunması konusunda gerçekten caydırıcı önlemler alınmış.

25 dekarın altındaki zeytinlikler gerçekten zeytinlik olmaktan çıkarılacaksa, iyi açıklanmalı kamuoyuna gerekçeleri. İlgili odalar, birlikler hiç görüşümüz sorulmadı diyor; asıl, onların fikri alınmalı..1 mayıs 2014'ten beri Uluslararası Zeytin Konseyi" dönem başkanıyız! Başka türlü anlatamayız...