Advertisement

Her şey toz ve gaz bulutuydu. Mutlu mesut yaşıyorduk. Bakkalda çakalda para çıkışmazsa bakkal amcaya yazdırıyorduk. Öyle daha kredi kartları falan bile yoktu hayatımızda. Bankaya kumbarada biriken bozukluklarla gidiyorduk. Bankacı ablayı illa ki görüyorduk.

Sonra bir şeyler değişti. Bana sorarsanız kazançlar katladı, işler hızlandı, vakit hani satın alınamazdı ya alınmaya başladı ama bir büyü bozuldu; ruh uçup kaçtı içimizden.

Sonra yine bir şeyler değişti; o ruh daha da uzaklaştı bizden. İnsanlarla konuşur, iki çift laf ederken birden makinelerle konuşmaya başladık. Siparişleri üç beş tuşa basıp vermeye, ödemeleri paraya hiç dokunmadan yapmaya başladık.

Sonra ne mi oldu? Sonra yine bir şeyler değişti. Bu da yetmedi, teknoloji geliştikçe peşinden koşmaya onu yakalamaya çalıştık. Biz makinelerle de konuşmaktan vazgeçtik, çeşitli algoritmalar yazdık çizdik, makineler makinelerle konuşmaya başladı. Şimdilik kontrol altında konuşmaları ama inanın evimdeki çamaşır makinemin, bulaşık makinemle buzdolabımı çekiştirdiğinden şüpheleniyorum. Ve bunu bana televizyonum anlatacak diye çok endişeliyim.

Şimdi işin esprisi bir yana, elbette hayatımızı kolaylaştıran, refah seviyemizi artıracak bir şeyin karşısında duracak değilim. Verimlilikte artışı sağlamanın, lüksü standart hale getirmenin yolu artık teknolojiden geçiyor. Şu halde hayatımızın her alanına nüfuz etmiş finansal sistemin dijitalleşmesi kaçınılamaz. Bu durum bizi “Fintech” yani finansal teknoloji diye bir kavramla tanıştırdı. Günümüz dünyasında bir “şey” ile tanışırsanız çok kısa bir zaman içinde onun arkadaşlarıyla dost olmak zorunda kalıyorsunuz. Tam olarak neden bahsettiğimi anlatamadıysam,o vakit şöyle anlatayayım; son dönemlerde her yerde görmeye başladığınız “Bitcoin”, “kripto para”, “blockchain” gibi işler hep “Fintech”in başının altından çıkıyor. Finansal teknoloji hayatımıza dahil olunca haliyle onun start-up’ları, melek yatırımcıları, güvenlik sağlayıcıları, polisleri, arabulucuları, gerekli halde yargılayıcıları, gardiyanları da hayatımızın tam içine girdi.

Bu bahsi geçen arkadaşlarla yeni yeni tanışıyoruz. Ama belli ki evimizde ağırlayacağız. O zaman eve kim girip çıkıyor iyi tanımak lazım. Örneğin çok uzun değil, 2010 senesinde fiyatı 1 doların altında olan Bitcoin bu aybaşı itibariyle 4000 doların üzerini gördü.

Finansal hizmetlerin daha sağlıklı, kolay ve elbette daha hızlı verilmesi amacı bizi buraya getirdi. Fintech, mobil ve online platformlarda gerçekleştirilen finansal işlemleri teknoloji ile yoğurup hayatımızı kolaylaştıran sistemin adı yani.

Mobiliydi, internetiydi derken her an ve her yerden en ucuza işlem yapma fikri hayatımıza daha çok arkadaş getirecek gibi.

Daha şimdiden ticari finansman prosedüründe bankalar ve müşterilerinin dijitalleşmesine imkan veren bir sistem devrede bile. “Batavia” diyorlar adına, aynı zamanda fiziksel olarak teslimat yapılması gerekiyorsa sistem bunu da takip ediyor. Commerzbank, Bank Of Montreal, Erste Group Bank, Caixa Bank UBS IBM bunun için birlikte çalışmaya başlamış bile.

Benden söylemesi masaya iki tabak daha koyun, akşama yemeğe Fintech’ler geliyor.

Not: Çok yakında sizi Blockchain ile tanıştıracağım.