Advertisement

 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle pek çok şirket, kadınların ekonomiye katılımını tartışmaya açıldığı toplantılar düzenledi. Büyüme oranlarının küresel anlamda yeni bir denge bulduğu günümüzde kadınların Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyeline ve 2023 hedeflerine ulaşılması için ekonomiye kazandırılması gerektiğini farklı platformlarda duymak bana farkındalığın artmakta olduğunu gösteriyor.

"Türkiye Büyüyecekse İş Dünyasında Kadınsız Olmaz"

İzlediğim etkinliklerden en çok hoşuma gidenler arasında Turkcell’in Türkiye’yi büyüten kadınlar etkinliği de vardı. 4.’süne 600 kadın liderin katıldığı etkinlikte dinlediğim Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Türkiye büyüyecekse iş dünyasında neden kadınsız olmayacağını çok güzel anlattı. IMF’nin son raporuna göre kadınların istihdama katılmaması Türkiye’nin büyümesine yüzde 25 kayıp olarak yansıyor.  Son makro raporlara göre büyümede yeni normalin bulunduğu küresel ekonomide Türkiye’nin aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler artık eski hızlarında büyüyemeyecek. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan duyduğumuza göre Türkiye iç kaynakları ile ancak yüzde 3 büyüyebiliyor. O yüzden büyümeyi hızlandırmanın yolu kadınları ekonomiye katmaktan geçiyor. Bunu da Türkiye başkanlığında G’20 nin gündemine ilk defa sokmamız bence çok olumlu olmuş. Kadınları ekonomiye katmanın yolu da ilk etapta örnekleri çoğaltmakla başlıyor.

"Kadın Adaylar Listeye, 8 Mart  Vaatleri Yetmez"

Turkcell’ın Türkiye’yi büyüten Kadınlar etkinliğinde konuşmasını merakla dinlediğim bölgesinin ilk seçilmiş milletvekili, kadın bakanı ve belediye başkanı olan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin gibi örnekleri kesinlikle çoğaltmak gerekiyor. Şahin’in bu yolculuğunda ve başarında eşinin desteği ile pes etmeden çalışması çok etkili olmuş. Şahin’in Türkcell’in toplantısında yaptığı çağrıyı hatırlatmak istiyorum: “Şimdilerde %14 olan meclisteki kadın oranının önümüzdeki dönemlerde siyasi arenada daha fazla kadının yer almasıyla artacağına inanıyorum. Unutulmamalı ki bir cinsiyetin temsil edilebilmesi için %25 bandını aşması gerekiyor.”  Yani 8 Mart vaatleri yetmez, kadın adayları listelerde görmemiz gerekiyor. Zorluklara rağmen siyaset yolculuğundan vazgeçmeyen Fatma Şahin’in dediği gibi partiler üstü bir mesele olarak partilerin şu anda daha fazla kadını alana ataması gerekiyor.