Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de IHS Markit verilerine göre öncü imalat PMI Endeksi'nin Mayıs'ta 50.6 ile 2009 Eylül'den beri görülen en düşük seviyeye gelmesi gözleri Fed'in olası faiz indirimi hamlesine çevirdi. Fed Başkanı Jerome Powell ise dün yayımlanan Fed tutanaklarının ardından yaptığı basın toplantısında, faizin mevcut seviyesinin uygun olduğunu ve faizi herhangi bir yönde hareket ettirmek için sebep olmadığını söylemişti.

Ticaret savaşının getirdiği endişelere bağlı olarak şirket aktivitelerinde Mayıs'ta ciddi bir yavaşlama gerçekleşmiş, bu yavaşlamada öncülüğü imalat sektörü yapmıştı.

Hizmet PMI Endeksi ise 53.5 beklentiye karşı 50.9'a geriledi ve 2016 Şubat'tab bu beri en düşük seviye olarak gerçekleşti. Bileşik PMI ise 50.9 oldu.

İş Yatırım'dan Şant Manukyan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, "Euro bölgesini zorlayan imalatta gerileme ABD’yi vurmaya başladı. Mayıs öncü PMI verisi 52.6’dan 50.6’ya geriledi ki beklenti sabit kalmasıydı. Bu, verinin 2009 Eylülünden bu yana en düşük seviyesi. Yeni siparişlerde ise daralma başlamış, 53.5’ten 49.7’ye. Fransa ve Almanya’dan farklı olarak hizmet PMI’ı da sert bir gerileme ile 53’ten 50.9’a geri çekilmiş Beklentiler endeksi 61.2’den serinin en düşük seviyesi olan 56.7’ye gerilerken fiyat endeksi de 2010’dan bu yana en düşük seviyede. Bu görüntü ISM verilerinde de teyit edilirse faiz indirimi bekleyenlerin argümanı kuvvetlenecektir" dedi.