Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ağbal'ın fiyat istikrarı ziyaretleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal fiyat istikrarı hedefine ilişkin bilgilendirme amacıyla TESK, TOBB ardından Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğini (TÜSİAD) ziyaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, son Enflasyon Raporu sunumunda bahsettiği fiyat istikrarına yönelik iletişim faaliyetleri kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nu (TESK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret etti.

TCMB Başkanı Naci Ağbal daha sonra TÜSİAD’ı ziyaret etti. TCMB'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Başkan Naci Ağbal ve beraberindeki heyet, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde tüm paydaşları 2023 yılında yüzde 5 enflasyon hedefi etrafında birleştirmek ve bilgilendirme yapmak amacıyla TÜSİAD'ı ziyaret etti. TÜSİAD yönetiminin fiyat istikrarı hedefine yönelik güçlü ve açık desteklerinin görülmesinden büyük memnuniyet duyuldu. 2023 yüzde 5 #kalıcıfiyatistikrarı" ifadelerine yer verildi.

Bitcoin'de yeni rekor

Tesla'nın 1,5 milyar dolarlık yatırımının ardından Mastercard ve Bank of New York Mellon gibi oyuncuların da pozitif açıklamaları haftanın son işlem gününde Bitcoin'de yeni rekor getirdi. Kripto para 48 bin 930 dolar seviyesini gördü.

Bank of New York Mellon Corp. yaptığı açıklamada, kurumsal müşterileri için Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini tutma, transfer etme ve çıkarma gibi hizmetlerini gerçekleştireceğini duyurdu. Mastercard ise ticaretle uğraşanların kripto paralar ile ödeme kabul etmelerine izin vereceğini açıkladı.

Cari açıkta 2020 tablosu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Böylelikle salgının etkili olduğu 2020 yılına ilişkin cari açık tablosu da ortaya çıkmış oldu.

Aralık'ta cari denge 3,21 milyar dolar açık verdi. 2020 yılında cari açık ise 36,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Döviz mevduatlarında 10 ayın en sert düşüşü

Son gelen veriler Türkiye'de bir zamandır konuşulan ters dolarizasyon konusunda pozitif sinyaller verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 5 Şubat haftası itibariyle yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2,1 milyar dolar azaldı.

29 Ocak haftası da dikkate alındığında son iki haftada döviz mevduatlarının 3,2 milyar dolar azaldığı görüldü.

Mevduatların dağılımına bakıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 1,4 milyar düşüşle 148,1 milyar dolara geriledi. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 751 milyon dolar gerileyerek 84,8 milyar dolar oldu.

Powell: ABD'de istihdam piyasası güçlü olmaktan oldukça uzak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, New York Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada "ABD'de istihdam piyasası güçlü olmaktan oldukça uzak. İşgücü piyasasında tam iyileşme için daha fazla mali destek gerek" dedi.

Gevşek para politikası duruşunda sabırlı olacaklarını yineleyen Powell, "Tam istihdama dönmek hiç kolay olmayacak. Fed, isithdam ve enflasyon hedeflerine ulaşana kadar destekleyici olmayı sürdürecek. Ocak ayında gerçek işsizlik oranı yüzde 6,3 değil yüzde 10'a yakın" şeklinde konuştu.

Powell, konuşmasında, "Destekleyici para politikasında sabırlı olmak toparlanma sürecinin anahtarı. Ekonomik toparlanma, virüsün kontrol altına alınmasına, toplumun aşılanmasına bağlı. Varlık alımları ekonomide kayda değer iyileşme görülene kadar aynı hızda sürecek" ifadelerini kullandı.

TCMB ekonomistlerle buluştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı toplantıda herhangi bir politika sinyali verilmezken gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Merkez Bankası ekonomistlerle bir araya geldiği toplantıda önemli mesajlar verdi. Toplantıda Merkez Bankası'nın tüm kararlarının fiyat istikrarı önceliğiyle alınacağı vurgulandı.

Toplantıda swap kısıtlaması konusunda BDDK ile yakından çalışıldığı ve gerekirse kademeli adım atılacağı belirtildi.

Döviz kurunun gecikmeli etkilerinin zaman içerisinde azalacağı ifade edilirken "Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Dezenflasyon ve fiyat istikrarı sürecine tüm paydaşların katılımının, eş güdümün ve bütünsel bir yaklaşımın gerekli olduğunu düşünmekteyiz."" ifadesi kullanıldı.

Milli Uzay Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtımında yaptığı konuşmada, "Birincil hedefimiz Cumhuriyetin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmek" dedi.

Erdoğan, "Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle hayata geçireceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz." diye konuştu.