8.7 trilyon dolarlık tahvil yenileme güvenli varlık iştahını gidermeyebilir
Bu yıl vadesi gelen 8.7 trilyon dolarlık borcun çevrilmesi yatırımcıların güvenli varlık iştahını gidermeyebilir
Dünyanın en büyük ekonomileri vadesi bu yıl dolan 8.7 trilyon dolarlık tahvili yenilese de hazine tahvillerine yönelik dipsiz talebi doyuramayabilir.
G – 7 ülkeleri ve kilit önemdeki bazı gelişen ülkelerde devlet iç borçlanma senetlerinin toplam değeri, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre beş yıl öncesine göre yüzde 25 daha fazla ve geçen yılki 8.6 trilyon doların bir miktar üzerinde.
Refinansman ihtiyacının dağılımına bakıldığında ABD 4.87 trilyon dolar ile önde geliyor. Japonya ise 1.92 trilyon dolar ile ikinci sırada. Çin'in payı 632 milyar dolardan 351 milyar dolara düşecek.
Diğer yandan yatırımcılara nakit sağlayan kupon ödemeleri ve tahvil fonlarına yönelik güçlü girişler tahvillerin devamını sağlayacak pozitif teknik zemini hazırlıyor.
TD Securities ve Oxford Economics'e göre trilyonlarca dolarlık finansman ihtiyacına rağmen yatırımcıların tahvil iştahı dinmiş değil.
Priya Misra öncülüğündeki TD stretejistleri Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alımlarının küresel net arzı yüzde 40 aşağı çekeceğini ve yatırımcıların alabileceği net miktarı 2017;'den beri en düşük seviyeye indireceğini belirtti.
Bu seviyeler Oxford Economics'in gelecek beş yıl için belirttiği yıllık 400 milyar doların altında. Merkez bankalarının yılda en az 255 milyar dolarlık güvenli varlık alımı yapmasını bekleyen kuruma göre, ciddi bir ekonomik yavaşlama halinde bu rakamın 1 trilyon dolara yükselebileceğinin altını çiziyor.