Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamada Avrupa'daki ekonomik zayıflığın bu yıl da sürebileceği belirtildi. Koronavirüs salgınının büyüme görünümünü daha da bozabileceği uyarısında bulunuldu.

ABD – Çin analaşmasının küresel ticaret ve sanayi için umut vermesinden bir ay sonra koronavirüs Çin'de bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Çin imalat sektöründe kapasiteyi atıl bırakması tüm dünyayı yeni bir krizin içine sürükledi.

Avrupa'nın en büyük şirketleri salgının işletmelerini nasıl etkilediğini halihazırda anlattılar. İçecek devi Pernod Ricard Perşembe günü yıllık kar tahminini yarıya indirdi. Lastik üreticisi Michelin ile Pernod'un rakibi Remy Cointreau da görünümlerini düşürdü. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) küresel petrol talebinin bu çeyrekte on yıldan beri ilk kez düşeceğini tahmin ediyor.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomiye ilişkin bu yılki ilk büyük güncellemesinde “Bazı aşağı yönlü riskler etkisini kaybetmiş olsa da yenileri oluştu.” dendi.

Komsiyonun raporuna göre AB'nin Euro Bölgesi için 2020 ve 2021 büyüme tahminleri yüzde 1.2 ile 2019 ile aynı cansız seviyede kaldı. Enflasyon tahminleri ise Kasım'a göre hafifçe artarak bu yıl için yüzde 1.3, 2021 için yüzde 1.4 oldu. Ancak yine de Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yüzde 2'nin hemen altındaki hedefinin oldukça gerisinde bulunuyor.