Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Başkanı Joe Biden Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile telefon görüşmesinde görüş ayrılıklarına rağmen kritik konularda iki ülkenin işbirliği içinde çalışması çağrısını yaptı.

İki en büyük ekonominin lideri perşembe akşamı 90 dakika süren bir görüşme yaptı. İki lider böylece şubat ayından bu yana ilk kez görüşmüş oldu.

Bloomberg'e konuşan kıdemli ABD yetkilisine göre, ABD ve Çinli yetkililerin son dönemdeki görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesinden rahatsız olan Biden, Şi ile görüşmeyi talep etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “İki lider geniş kapsamlı, stratejik görüşme gerçekleşti. Görüşmede iki ülkenin çıkarlarının birleştiği ve ayrıştığı alanlar ele alındı. İki lider sorunları açık ve doğrudan görüşmede anlaştı” denildi.

ABD, görüş ayrılığının az olduğu konularla ihtilaflı konuları ayırmak istiyor

ABD, iklim değişikliği gibi iki ülke arasında görüş ayrılığının az olduğu konuları insan hakları, Hong Kong, ticaret gibi daha itilaflı konulardan ayırmak istiyor. Çin tarafı ise tüm konuları bir arada görüşmekten yana. Görüşmenin bu farklı yaklaşımı değiştirdiğine dair bir işaret bulunmuyor.

Şi, görüşme sonrası devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “ABD’nin bir süredir uyguladığı Çin politikasının ciddi zorlukları var” dedi. Şi, iklim değişikliği, küresel ekonomi gibi konularda ABD ile işbirliklerine hazır olduklarını, ancak “temel endişelere saygı gösterilmesi kaydıyla” bunun yapılması gerektiğini söyledi.