Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Başkan Donald Trump'ın Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretimi kısacağını açıklamasının ardından petrol fiyatlarında sert yükselişin gerçekleşmesi ve bunun sonucu enerji hisselerine gelen alımlarla birlikte ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Chevron Corp. ve Exxon Mobil Corp.'un en fazlakazandıranlar arasında olması ile birlikte, son üç günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Hisseler, önceki iki günde yüzde 6 düştükten sonra sıçrama yaptı. Tüketici hisseleri ise, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısını geçen hafta ikiye katlanarak 6.6 milyon ile rekor seviyeye çıkmasının etkisi ile gösterge endekste baskı oluşturdu.

Batı Teksas petrolü (WTI), Trump'ın Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile Perşembe günü telefonla görüştükten sonra iki ülkenin petrol üretimini kısmasını beklediğini söylemesinin ardından yüzde 22 yükseldi. Ancak fiyatlar her iki ülkeden yetkililerin bu beklentileri düşürecek yönde açıklamalarda bulunmalarının ardından bir miktar geriledi.

Thornburg Investment Management yatırımlar eş başkanı ve portföy yöneticisi Jeff Klingelhofer, "Gerçek şu ki, insanlar evlerinden çıkıp toplumla ilişkiye geçene kadar büyümeyi desteklemeye yetecek hiçbir miktarda teşvik yok," dedi ve "Bir süre daha yüksek volatilite döneminde olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Dow Jones Endeksi Perşembe günü469.93 puan ya da yüzde 2.24 yükselerek 21.413,44 puandan kapanırken, S&P 500 Endeksi 56.40 puan ya da yüzde 2.28 yükselerek 2.526,90 puandan ve Nasdaq Endeksi 126.73 puan ya da yüzde 1.72 kazançla 7.487,31 puandan günü tamamladı.