Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı’nın, Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Suriye'ye yönelik operasyonuna ilişkin yaptırım kararlarını duyurmasının ardından bir haber de Manhattan Federal Mahkemesi'nden geldi.

ABD'de Manhattan'daki federal savcılar İran'a yönelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından Halkbank hakkında iddianame hazırladı. İddianamede "Halkbank'ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümet yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu" ifadeleri kullanıldı.

İddianameye göre Avukat Georey S. Berman şunları söyledi: “Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı’nın, (Hakan Atilla) adlı ve halka açık yargılanması sonrasında ortaya çıkan gerçekler bize gösteriyor ki Halkbank yönetimi milyarlarca İran petrol gelirlerini yasadışı biçimde akladı. Bu davranış planlı ve organize biçimde rüşvet zinciri kurularak gerçekleştirildi. Bu konuda Halkbank’'ın ABD makamlarına bir yanıt vermesi gerekir.

Ulusal Güvenlik Genel Vekili John C. Demers ise “Türk devletine ait bir banka olan Halkbank, ABD’yi aldatırken, İran’a milyarlarca dolarlık fonlara erişim hakkı tanıdı. Ve ABD yaptırım rejimini baltaladı. Bu bizim ulusal güvenliğimizi tehdit etmiştir” dedi.

FBI Genel Müdür Yardımcısı William F. Sweeney ise şunları söyledi: “Bugün iddia ettiğimiz gibi, çoğunluğu hissedarı Türkiye hükümeti olan bir Türk finans kurumu olan Halkbank, İran’a karşı ABD yaptırımlarından kaçmak için tasarlanmış aldatıcı faaliyetlerde bulundu. FBI, ABD yasalarını kasıtlı olarak ihlal edenler ve ulusal güvenliğimizi zayıflatmaya çalışanları agresif bir şekilde takip edecek.

İddianame şu noktalara vurgu yapıldı: “2012 le 2016 yılları arasında kamu bankası olan Halkbank, İran’a uygulanan ambargoyu delmek için kullanıldı. Halkbank, İran petrol ve doğalgaz gelirlerini altın ticareti vasıtasıyla sisteme soktu. Banka bu konuda ABD makamlarını kandırdı. Bu plana banka yöneticiler dışında İran ve Türkye’de üst düzey yetkililer de iştirak etti. Rüşvet karşılığı bu işlemlerin ABD incelemelerinden geçirilememesi sağlandı. İran petrol gelirleri için altına dayalı bir fon oluşturuldu. Ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde oluşturulan bu fon ile bu tutar İran’ın uluslararası ödemelerinde kullanıldı. Buna göre Halkbank “(1) ABD'yi dolandırmak için komplo kurmak, (2) Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası'nı ihlal etmek için komplo kurmak (“IEEPA”),(3) Banka dolandırıcılığı, (4) Banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak, (5) Kara para aklama ve (6) Kara para aklama taahhüdünde bulunma” suçlarını işledi. Ayrıca 26 Ekim 2017'de, konu ile ilgili Reza Zarrab, suçlandığı yedi maddeden suçlu bulundu. 3 Ocak 2018'de juri beş haftalık duruşmanın ardından eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'yı suçladığı altı iddanın beşinden mahkum etti. Kalan bireysel sanıklar kaçaktır.” ABD'de 32 aydır tutuklu kalan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, 27 Temmuz’da serbest bırakılarak Türkiye’ye dönmüştü. Reza Zarrab ise tanıklığı karşılığında ABD’de serbest bırakılmış ve yaşamını ABD’de sürdürdüğü gözlenmişti.

 

haberturk.com