Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından faydalanmak için başvuranların sayısı geçen hafta, beklenenden daha fazla gerileyerek pandeminin başlamasından bu yana en düşük seviyesine indi.

Başvurular önceki haftaya göre 249,000 düşerek, 1 Ağustos haftasında 1.19 milyona geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 1.4 milyon seviyesinde çıkması bekleniyordu.

İşsizlik maaşı imkanından halihazırda yararlanmakta olanların sayısını gösteren süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise, 25 Temmuz haftasında 844,000 düşerek 16.1 milyona indi. Beklenti bu verinin 16.9 milyon seviyesinde çıkması yönündeydi.

İşsizlik maaşı başvuruları yaklaşık iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve bu hareket, yüksek seviyelerde haftalardır plato oluşturan bu veride kayda değer bir iyileşme olduğunu işaret ediyor. İşsizlik maaşı başvurularının halen milyon seviyesinin üzerinde seyretmesi ile birlikte, işgücü piyasasının tam olarak toparlanabilmesi için önünde uzun bir yol var.

ABD'de Çarşamba günü ADP Research Institute'un açıkladığı veriler, özel sektör istihdamının Temmuz ayında olumu seyrettiğini, ancak istihdam artışının keskin bir şekilde yavaşladığını gösterdi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin de benzer bir tabloyu göstermesi bekleniyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tarım dışı istihdamın Temmuz ayında, Haziran ayındaki 4.8 milyonluk artışın ardından 1.5 milyon artması bekleniyor.