Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hükümetin 2022'nin ilk yarısında ekonomik faaliyetine ilişkin iki temel göstergesi arasındaki boşluk daralarak, dönem boyunca önemli bir ivme kaybına işaret etti.

Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günkü rakamlarına göre, ekonomik faaliyetin ana ölçütlerinden biri olan enflasyona göre düzeltilmiş gayri safi yurtiçi gelir, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 0,1 oranında arttı. Bu, daha önce bildirilen yüzde 1,4’lük artıştan keskin bir aşağı yönlü revizyonu temsil ediyor.

Reel gayri safi yurtiçi hasıla ve ekonomik faaliyetin aynı ağırlığa sahip tamamlayıcı bir ölçüsü olan GDI ortalaması, ilk çeyrekte yüzde 0,4 düştükten sonra ikinci çeyrekte yüzde 0,3 azaldı. Bu rakamlar daha önceki tahminlerde pozitif olarak öngörülüyordu.

Bu rakamlar ABD’deki büyüme ve durgunlukları duyuran araç olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun kullandığı veriler arasında olması açısından önem taşıyor.

Ekonomistler bu yılın ilk yarısında negatif gelen GDP verilerinden ziyade güçlü GDI verilerinin ekonominin daha sağlam temellere dayandığının kanıtı olduğuna işaret etmişlerdi. Ancak son revizyonlar dikkate değer bir yumuşama işaret ediyor.

Ayrıca rapor, yılın ilk yarısında daha önce bildirilenden daha yüksek enflasyona işaret etti. Fed’in tercih ettiği ölçüt olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ilk çeyrekte yüzde 7,5 ve ikinci çeyrek yüzde 7,3 arttı. Bu rakam daha önceki raporlarda 7,1 olarak belirtilmişti.

Ekonomik Analiz Bürosu da Perşembe günü ulusal ekonomik hesapların yıllık güncellemesini yayınladı. Bu güncelleme, ekonominin pandemiden toparlanmasının önceden düşünülenden daha güçlü olduğunu gösterdi.

En son güncellemelerle, 2021'deki reel GDI'deki değişiklik, daha önce bildirilen yüzde 7,3'ten yüzde 5,5'e revize edildi. Bu, geçen yılın tamamı için yüzde 5,7'den revize edilen GSYİH'deki yüzde 5,9'luk büyümeyle daha uyumlu.