Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Ağustos ayında, tüketicilerin mevcut istihdam ve işletme koşullarında durumlarının bozulması ile birlikte 2014'ten beri en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, milyonlarca kişinin işsiz kalması ile birlikte, koronavirüs pandemisinin ABD ekonomisi üzerinde artan bir şekilde baskı oluşturduğunu işaret ediyor.

Conference Board'un açıkladığı Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında, önceki ayki seviyesi olan 91.7'den 84.8'e geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin 93.0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Önceki ayki veri 92.6 seviyesinden 91.7'ye revize edildi. Ankete katılan 62 ekonomistin tahminleri 84.0 ile 96.9 arasında geldi.

Bu veriler, Amerikan halkının işsizlik ve federal teşviklerin geleceğine ilişkin belirsizlikle mücadele etmesi ile birlikte, ekonomik toparlanmaya giden yolun oldukça engebeli olduğunu işaret ediyor. Güven göstergesi virüs öncesi seviyelerin oldukça altında kaldı ve bu durum, pandeminin yarattığı sorunların ne denli derin olduğunu gösteriyor.

Cari durum endeksi söz konusu dönemde 95.9'dan 84.2'ye düştü. Tüketici güveni beklentileri endeksi ise Ağustos'ta 88.9 seviyesinden 85.2 seviyesine indi.

Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu kıdemli direktörü Lynn Franco, "Tüketici harcamaları son aylarda sıçrama yaptı, ancak tüketiciler arasında ekonomik görünüme ve kendi finansal durumlarına ilişkin artan endişeler muhtemelen önümüzdeki aylarda harcamaların azalmasına yol açacak" dedi.