Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD işsizlik maaşı başvuruları, Michigan'daki büyük düşüşün öncülüğünde beklenmedik bir şekilde beş ayın en düşük seviyesine geriledi ve ekonomik belirsizlik ortamında işgücü için güçlü bir talep olduğunu gösterdi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Perşembe günü yayınlanan ilk işsizlik başvuruları, önceki haftadaki aşağı yönlü revizyonun ardından 24 Eylül'de sona eren haftada 16 bin azalarak 193 bine geriledi. Bloomberg ekonomist anketindeki medyan tahmin, 215 bin yeni başvuru olması yönündeydi.

Pandemiden önceki on yılda, ilk öngörülerin ortalaması 306 bin civarındaydı ve nadiren 200 binin altına düşmüştü.

Oynaklığı haftadan haftaya yumuşatan dört haftalık hareketli ortalama, beşinci haftada 207 bine düştü.

Süregelen talepler 17 Eylül'de sona eren haftada 1,35 milyona düşerken, bu rakam hala tarihsel olarak düşük.

İşverenler, halihazırda sahip oldukları işçileri elinde tutarken hala milyonlarca açık pozisyonu doldurmaya çalıştıklarından, işsizlik maaşı başvuruları son aylarda tarihsel olarak düşük seviyelerde kaldı. Salı günü yayınlanan verilere göre, Amerikalıların yarısı Eylül ayında açık pozisyonların fazlasıyla olduğuna inanıyor.

Ancak, Fed’in enflasyonu düşürmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesiyle işe alımların zayıflaması bekleniyor.

Hali hazırda konut ve otomobil için borçlanma maliyetlerinin yükselmesine yol açan faiz artışlarının etkisi önümüzdeki birkaç ayda etkili olması ve daha yüksek işsizlik oranlarına neden olması bekleniyor.

Düzeltilmemiş bir temelde, işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 12 binden fazla düşüşle 156 bin 60'a geriledi. Michigan, 5 bin 600'den fazla gerileme ile en büyük düşüşü kaydederken önceki hafta imalat endüstrisindeki işten çıkarmaları içeren büyük bir artışı tersine çevirdi. New Jersey ve New York’taki taleplerde de düşüş bildirildi.

Perşembe günü yayınlanan verilere göre, hükümetin 2022'nin ilk yarısında ABD ekonomik faaliyetine ilişkin iki temel göstergesi arasındaki boşluk daralarak bu dönemde önemli bir ivme kaybına işaret ediyor.