Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD'de 59. başkanlık seçimleri heyecanı yaşanıyor.

100 milyona yakın seçmenin oyunu posta yoluyla kullanması dolayısıyla seçim sonuçları tamamlanmadı.

ABD’de başkanlık seçiminde adayların favori olduğu eyaletlerden beklenen sonuçlar gelirken, seçimin kaderini değiştirebilecek kritik eyaletlerde oy sayımı sürüyor.

Seçim sistemine göre 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Açıklanan sonuçlara göre Trump'ın kazandığı delege sayısı 214

Tennessee (11), Mississippi (6), Oklahoma (7), Alabama (9), Kentucky (8), Batı Virginia (5), Güney Carolina (9), Arkansas (6), Indiana (11), Wyoming (3), Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (5), Louisiana (8), Kansas (6) Missouri (10), Idaho (4), Utah (6), Montana (3), Ohio (18), Iowa (6), Florida (29), Teksas (38), Maine 2. bölge (1)

Biden'in kazandığı delege sayısı 238

Vermont (3),Virginia (13), Massachusetts (11), Connecticut (7), New Jersey (14), Delaware (3), Maryland (10), Illinois (20), Rhode Island (4), New York (29), New Mexico (5), District of Columbia (3), Colorado (9), New Hampshire (4), Kaliforniya (55) Oregon (7), Washington (12), Hawaii (4), Minnesota (10), Arizona (11), Maine (4)

21:25 Maine 2. bölge Trump'ın

AP'nin verdiği bilgiye göre Başkan Trump Maine eyaletinde 2. bölgeyi kazandı. Böylelikle Trump'ın delege sayısı 214'e çıktı.

19:45 Wisconsin'de tüm oylar sayıldı

NBC'ye konuşan bir yetkili kritik eyalet olan Wisconsin'de tüm oyların sayıldığını açıkladı. Wisconsin'de 10 seçici delege bulunuyor.

18:10 Trump'tan oyların kaybolduğu iddiaları

Başkan Trump seçimlerle ilgili yeni bir paylaşım yaptı ve oyların kaybolduğunu iddia etti. Trump "Dün gece çoğunda açık ara olmak üzere önde gittiğim Demokrat yönetime sahip eyaletler birden ortaya çıkan eksik sandıkların sayılması ile sihirli şekilde ortadan kaybolmaya başladı." ifadelerini kullandı.

17:55 Biden ülke genelinde oy sayısında önde

Biden ülke genelinde yaklaşık 69,5 milyon oy alırken Trump'ın aldığı oy 67 milyon seviyesinde kaldı. ABD'de daha önce başkanlık seçimlerinde 2000 yılında ülke genelindeki oylarda geride olan başkan adayı George W. Bush seçimi kazanmıştı.

16:50 Senatoda Cumhuriyetçiler önde

Senatoda Cumhuriyetçilerin sandalye sayısı 47 olurken, Demokratların sandalye sayısı 45'te kaldı. Senatoda çoğunluk için 51 sandalye gerekiyor. Temsilciler Meclisi'nde ise 189'a 181 ile Demokratların üstünlüğü bulunuyor. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk için 218 koltuk gerekiyor.

15:36 Teşvik paketi belirsizlikleri artıyor

Bloomberg makro stratejisti Cameron Crise:

“Mavi dalga umutları sönerken, Joe Biden başkanlığı kazansa bile bu kafa kafaya olacaktır. Senato ise büyük ihtimalle Cumhuriyetçilerin elinde kalmaya devam edecek, bu da olası bir mali teşvik paketi için konuşmaların daha zorlu geçeceğini işaret ediyor.”

15:00 Pennyslvania'da yarış başabaş geçiyor

ABD'de birçok eyalette tablo belli olurken, seçimin kaderini oy sayımı devam eden eyaletler belirleyecek. Bu eyaletlerden biri olan Pennyslvania'da yarış başabaş ilerliyor. Bloomberg'in aktardığına göre sandıkların yarısının açıldığı eyalette Biden'ın üstünlüğü var. Eyaletin 20 seçici delegesi bulunuyor.

14:25 Biden'ın Nevada'da açtığı fark kapanıyor

Demokrat aday Biden ile Trump arasındaki fark Nevada'da 8 bin oyun altına düştü. Eyalette 6 seçici delege bulunuyor.

11:20 Senato yarışı yakın geçiyor

Senato yarışı da oldukça yakın geçiyor. New York Times'ın verdiği verilere göre Demokratlar 47, Cumhuriyetçiler 47 sandalye kazandı. Türkiye ile ilişkilerde önemli rol oynayan Lindsey Graham Güney Carolina eyaleti senatörlüğüne yeniden seçildi. CAATSA yaptırım yasa tasarısında imzası olan Jim Risch Idaho senatörlüğünü yeniden kazandı.

Temsilciler Meclisi'nde ise Demokratların 181, Cumhuriyetçilerin 174 sandalyesi bulunuyor. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu sağlamak için 218 sandalye kazanmak gerekiyor.

10:55 Biden Arizona'yı aldı

Demokrat aday 11 seçici delege bulunan Arizona eyaletinde üstünlük sağladı.

10:21 Trump: Anayasa mahkemesine gideceğiz

Trump destekçilerine seslendiği konuşmasında,

"Bu en iyi basın toplantılarımdan biri olabilir. Amerikan halkına teşekkür etmek istiyorum milyonlarca insan bizim için bugün oy kullandı. Bir grup insanların bize oy veren insanların morallerini bozmasına izin vermeyeceğiz. Büyük bir kutlama için hazırlık yapıyoruz. Açık konuşmak gerekirse biz bu seçimi kazandık, şimdiki hedefimiz ise entegrasyon. Ulusumuz için çok önemli bir noktadayız, bu yüzden anayasa mahkemesine gideceğiz. Bildiğiniz üzere biz bu seçimi kazanmış durumdayız." dedi.

09:06 Trump Teksas'ı aldı

Trump 38 delegenin bulunduğu Teksas’ta önemli bir zafer kazandı. Cumhuriyetçilerin kalelerinden biri olan Teksas’ta kazanan Trump böylece California’dan sonra en çok delegeye sahip olan eyaleti almış oldu.

08:45 Trump: Büyük bir zafer olacak

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada rakiplerini suçlayarak "Seçimi çalmaya çalışıyorlar, buna izin vermeyeceğiz. Büyük bir galibiyet olacak, açıklama yapacağım" ifadelerini kullandı.

08:45 Biden destekçilerine seslendi

Demokratların Başkan adayı Joe Biden yaptığı konuşmada “İnancınızı koruyun seçimi kazanacağız.” dedi. Biden konuşmasına şöyle devam etti:

“Bütün oyları saymak zaman alsa bile Pensilvanya’yı da kazanacağız. Sonuçları yarın sabahtan itibaren görebiliriz, belki biraz daha uzun sürebilir. Seçimi kazandığımızı söylemek bana ya da Donald Trump’a düşmüyor bu Amerikan halkına düşüyor. Fakat ben seçim sonuçları konusunda iyimserim, bu seçimde oy kullanan herkese teşekkür etmek istiyorum.”

08:40 Trump Florida'yı aldı

ABD Başkanlık seçiminin en kritik eyaletlerinden biri olarak bilinen Florida'da Cumhuriyetçi aday Trump kazandı. Trump Florida'dan 29 seçici delege kazandı.

08:25 Ohio ve Montana sonuçlarıyla Trump biraz daha arayı kapadı

Mevcut Başkan Donald Trump Ohio ve Montana'da üstünlük sağlayarak rakibi Biden ile arayı bir miktar kapadı.

'Salıncak' eyaletlerden biri olan Iowa'da da Trump 6 delege almayı başardı.

08:15 Biden bir kritik eyalet daha kazandı

AP'nin açıkladığı seçim sonuçlarına göre Joe Biden seçim yarışında kritik bir başka eyalet Minnesota'yı da kazandı. Minnesota eyaletinde 10 seçici delege bulunuyor.

07:00 En çok delege çıkaran eyalette Biden kazandı

Joe Biden California’da kazandı. ABD’de en çok delege çıkartan Eyalet olan California seçimlerde kritik bir öneme sahipti, Biden bu eyaletteki 55 delegeyi kazanarak toplamda 209 delegeye ulaşmış oldu.

06:34 Trump arayı kapatıyor

ABD'de kritik eyaletlerden sonuçlar gelmeye devam ederken erken saatlerde rakibi Biden'ın gerisinde olan Trump arayı kapatmaya başladı. AP'nin açıkladığı sonuçlara göre Missouri eyaletini Trump kazandı. Eyalette 10 seçici delege bulunuyor. Böylelikle Trump'ın delege sayısı 108 olurken, Biden 131 delegede kaldı.

05:26 Senato ve Temsilciler Meclisi'nde ilk görünüm

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinin yanı sıra yapılan Senato ve Temsilciler Meclisi seçiminde sandalye dağılımı belli olmaya başladı.

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, şu ana kadar Senato'da Demokratlar sandalye sayısını 43'e, Cumhuriyetçiler 37'ye yükseltti. Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçiler 73 sandalye ile üstünlük sağlarken Demokratların sandalye sayısı 54 oldu.

05:13: Büyük eyaletlerde Biden üstünlüğü

AP'nin ilettiği sonuçlara göre Demokrat aday Biden New York, Virginia, Illinois, Maryland, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Vermont, Rhode Island, New Mexico, Delaware ve Washington, D.C. eyaletlerini kazandı.

Mevcut Başkan Trump ise Arkansas, Indiana, Kentucky, Tennessee, South Carolina, Alabama, Mississippi, West Virginia, North Dakota, Nebraska, South Dakota, Wyoming, Louisiana ve Oklahoma eyaletlerini aldı.

03:44 ABD'de başkanlık yarışında West Virginia'yı Trump, Virginia'yı Biden kazandı

ABD'de 59. başkanlık seçimlerinde West Virginia eyaletinde Cumhuriyetçi Donald Trump, Virginia eyaletinde Demokrat Joe Biden kazandı.

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan seçim sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, West Virginia eyaletinde rakibi Biden'i yendi.

03:41 Güney Carolina'da ABD Başkanı Donald Trump, Florida ve Georgia'da Demokrat aday Joe Biden önde götürüyor

ABD'de 2020 Başkanlık Seçimi'nde Florida, Georgia ve Güney Carolina eyaletlerinden resmi olmayan ilk sonuçlar geldi.

Fox News'in haberine göre, oyların yüzde 56'sının sayıldığı Florida ve yüzde 4'ünün sayıldığı Georgia'da Demokrat aday Joe Biden; oyların yüzde 1'inin sayıldığı Güney Carolina'da ise ABD Başkanı Donald Trump seçim yarışını önde götürüyor.