Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD fonlama piyasasında stresin arttığına yönelik sinyaller, Fed'in tuttuğu Hazine tahvillerini artırarak rezervleri kalıcı olarak yükseltmesine ilişkin baskıyı artırıyor.

New York Fed Cuma günü gecelik repo işlemleriyle -Çarşamba ve Perşembe günleri gibi- 75 milyar dolarlık likidite enjekte etmeyi planlıyor. Salı günü ise piyasaya 53.2 milyar dolar sağlamıştı. Merkez bankası söz konusu aracı on yıldan bu yana ilk kez kullanıyor.

Repo faizleri Salı günü yüzde 10 ile geçen haftanın dört katına kadar yükselmesinin ardından fonlama piyasasını sakinleştirme adımlarının etkisiyle daha normal seviyelere döndü. Buna karşın swap faizleri Fed politika yapıcılarının daha agresif adımlar açıklamamalarının etkisiyle Perşembe günü rekor seviyeye geriledi. Swaplar, traderların alımlarını repo piyasası yoluyla fonlayamayacakları endişesiyle Hazine tahvilleri için daha az iştah olduğunu işaret ediyor.

Jefferies LLC kıdemli ekonomisti Thomas Simons, “Fed şimdikinin en azından iki katını vermeli ve belki de daha tetikte olup daha belirgin bir şey yapmalı. Sorunu az çok giderme tutumu iyi değil.”dedi.