Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamalarındaki artış Temmuz ayında, koronavirüs vakalarındaki artışla birlikte biraz zayıfladı. Öte yandan, işsizlere sağlanan destek ödemelerindeki kesintilerle birlikte harcamalar daha da yavaşlayabilir.

ABD'de hanehalkı harcamaları Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 1.9 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin yüzde 1.6 artması bekleniyordu. Kişisel gelir ise söz konusu dönemde yüzde 0.2 düşmesi beklenirken yüzde 0.4 yükseldi.

ABD ekonomisinin üçte ikilik kısmını kapsayan tüketici harcamalarındaki yavaşlama, iki ay süren güçlü seyrin ardından ekonomik toparlanmada bir durgunlaşma oluğunu işaret ediyor. Harcamalar son aylarda artış gösterirken, toplam harcamalar halen pandemi öncesi seviyelerin altında. Tüketici harcamaları, işsiz Amerikalılara ödenen haftalık 600 dolarlık desteğin Temmuz sonunda bitecek olması ile birlikte Ağustos ayında daha da yavaşlayabilir.

Rapor maaş ve ücretlerin Temmuz ayında yüzde 1.4 arttığını gösterdi ve bu durum, önceki iki ayda görülen yükselişlere göre yavaşlama olmasına karşın, işletmelerin yeniden açılmasından dolayı işe almalar ve yeniden işe almaların sürdüğünü işaret ediyor.