Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre Almanya, koronavirüs nedeniyle GSYİH'nin 2020'de yüzde 6 ile yüzde 7 arasında küçülerek en az 1950 yılından beri en sert daralmayı kaydetmesi bekliyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın gelecek hafta sunacağı projeksiyonlarına dayandırılan habere göre Almanya Başbakanı Angela Merkel yönetimi 2021'de yüzde 5'in üzerinde toparlanma bekliyor. Bakanlık konu ile ilgili yorum yapmayı kabul etmedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi pandemiyi kontrol altına almak için gidilen karantina önlemleriyle aksarken, tüm kıtada fabrikalar durdu, seyahatler durduruldu ve okullar kapandı. Almanya'da neredeyse üç şirketten biri ücret yardımı için devlete başvuruda bulundu.

Almanya, krizle mücadele yolunda dengeli bütçe politikasını terk ederek, işletmelere likidite sağlamak için 1.2 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) kurtarma planını harekete geçirdi.

Karantinalar küresel ekonominin büyük kısmında sürerken Almanya'da işletme güveni Nisan'da da düşüşünü sürdürdü. Şirketler cansız uzun bir süre cansız kalmasını bekliyor. Ifo Enstitüsü'nün endeksi 74.3 ile ekonomistlerin medyan tahminin çok altında rekor düşük seviyeye geriledi.