Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(10:05'te güncellendi)

Altın fiyatları, dört ayı aşkın sürenin en büyük haftalık kazancına yöneldi ve 2010'dan bu yana en iyi yıllık performansını göstermeye hazırlanıyor.

Altın Cuma günü yedi haftanın en yüksek seviyesi yakınında tutundu ve 2019 yılı sonlarında görülen bu ralli Asya hisse senetlerindeki yükselişe, ABD hisse senedi göstergelerinin rekor zirvelere ulaşmasına ve ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına ilişkin endişelerin azalmasına rağmen gerçekleşti.

Altın bu yıl, merkez bankalarının faiz indirimlerine gitmesi ve ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde görülen iniş çıkışların güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının etkisi ile yüzde 18 yükseldi. Fed, bu yıl üç kez faiz indirimine gittikten sonra 2020 yılı boyunca faizde değişiklik yapmayacağını işaret etti ve dolar göstergesi yıllık kazançlarını geri verdi.

CMC Markets Singapore Pte analisti Margaret Yang, "Zayıflayan dolar değerli metal fiyatlarını destekledi, ancak böylesine bir yükselişi açıklamak için tek bu neden yeterli değil," dedi ve "Altının üç aylık konsolidasyonun ardından teknik bir sıçrama araması ile birlikte, düşük seviyelerden alımlar muhtemelen daha iyi bir açıklama" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın, ons başına 1,514.09 dolar ile 4 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 14:23'te ons başına ons başına 1,509.42 dolara indi. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.1 ile 9 Ağustos haftasından bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi. Altın Eylül başında ons başına 1,557.11 dolara kadar çıkmış ve altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini görmüştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 düşerken, palladyum yüzde 0.3 ve platin yüzde 0.2 değer kazandı.

(10:05'te güncellendi)