Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, İsviçreli rafinerilerin tekrar faaliyete geçmesinin ardından arz sıkışıklığının azalması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs salgınının ABD'de istikrar kazanıyor olabileceğini söylemesi ve bunun da doları desteklemesi ile birlikte sakin bir seyir izledi.

Avrupa'nın en büyük altın rafineri merkezi olan İsviçre'nin Ticino kantonundaki üç büyük rafineri, yaklaşık iki hafta kapalı kaldıktan sonra, fabrikalarını sınırlı kapasitede çalıştırma konusunda izin aldıklarını kaydetti. Üretime verilen bu ara ve bunun yanında altın taşıyan uçakların uçuşlarına getirilen sınırlamalar küresel piyasalarda, güvenli liman niteliğindeki altına yönelik talebin arttığı bir dönemde sıkışıklığın yoğunlaşmasına katkıda bulundu.

ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Pazar günü yaptıkları açıklamada, ABD'de salgının hızının yavaşlamakta olduğuna ilişkin bazı işaretlerin olduğunu söyledi. Buna ek olarak, Avrupa'da virüsün merkezi olarak görülen bazı ülkelerde ölüm sayılarının azaldığı bildirildi.

Spot altın, üst üste üç gün yukarı yönde hareket etmesinin ardından, yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,609.35 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 11:46'da yüzde 0.1 aşağıda 1,619.86 dolar seviyesindeydi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.5 düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Piyasalar Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin bütününden dolayı çok tedirgin kalmaya devam ediyor," dedi ve Geçen hafta aşağı yönlü temel faktörler vardı; Rusya'nın alımları durdurması, İsviçre'de rafinerilerin tekrar açılması ve ABD'de koronavirüsün istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretler gibi. Ancak yatırımcı beklentileri halen temkinli. Faizler halen çok düşük. Muhtemelen halen güvenli liman alımları geliyor. Bunlar da altının neden iyi tutunduğunu açıklıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 14.4230 dolara çıkarken, platin yüzde 0.5 değer kazanarak ons başına 728.97 dolar ve paladyum yüzde 1.2 prim yaparak ons başına 2,190.13 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam geçen ay son resesyondan beri görülmeyen oranda düştü ve bu veri, koronavirüsün ekonomide ne kadar yıkıcı bir etkisinin olduğunu gösterdi.