Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Küresel yatırımcılar, koronavirüsün hızla yayılması ve piyasalarda risk iştahını azaltması ile birlikte varlıklarını her geçen gün daha fazla altına aktarıyor.

Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Salı günü, hisse senetlerine satış gelmesi ile birlikte son bir ayın en büyük artışını gösterdi. Toplam varlıklar böylelikle üst üste 25 gün artarak rekor kırdı ve 2,624.7 tona çıkarak rekor seviyeye ulaştı.

Altın fiyatları, geçen yıl yüzde 18 arttıktan sonra rallisini 2020 yılına da taşıdı ve fiyatlar 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Geleneksel güvenli liman niteliğini sürdüren altın, virüsün Çin'in dışına taşması ve salgın haline dönüşerek küresel büyüme için tehdit oluşturması ile birlikte talep görmeye devam ediyor.

Goldman Sachs Group Inc., hastalıktan kaynaklanan durumun ikinci çeyreğe sarkması halinde, fiyatların 1,850 dolara doğru ralli yapabileceği tahmininde bulundu. Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,644.67 dolara çıktı. Fiyatlar Pazartesi günü 1,689.31 dolara kadar yükselmişti.

Moody’s Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, hazırladığı notta, koronavirüsün salgın haline dönüşmesi durumunda, muhtemelen küresel resesyon meydana gelebileceğini kaydetti ve resesyon olasılığının şimdi yüzde 20'den yüzde 40'a çıktığını sözlerine ekledi. 

Morgan Stanley ise, virüsten dolayı büyümede uzun süreli bir gerileme olursa, altının yüksek kalabileceğini kaydetti. Banka, hazırladığı notta, reel faiz oranlarının negatif bölgede kalması halinde, altın destekli ETF'lere girişlerin süreceği tahmininde bulundu.