Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dolardaki sakin seyir ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının şiddetlenmesinin ardından piyasalardaki kırılganlığın sürmesi ile birlikte haftalık kaybını korudu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı telefon görüşmesinde, bir anlaşmaya varmanın halen mümkün olduğunu, ancak Çin2in çıkarlarını koruması gerektiğini söyledi.

ABD'de bu hafta konut satışları ve imalat sektörü göstergesi gibi veriler açıklanacak ve bu veriler ekonomik büyümenin sağlamlığına ilişkin bazı işaretler verebilir. Fed ayrıca son politika toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 10:40'ta yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,276.73 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 0.8 yükselmesinin ardından yatay seyretti.

Avustralya'nın ikinci en büyük altın üreticisi Evolution Mining'in icra başkanı Jake Klein, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcıların ABD-Çin ticaret gerilimine ilişkin endişeleri altına desteğe yardımcı oluyor," dedi ve "Altını portföylerinde artan siyasi ve ticaret gerilimine ve finansal riske karşı hedge için kullanan yatırımcı sayısının belirgin bir şekilde arttığını görüyoruz. Avustralya doları cinsinden altın fiyatı harika ve çok para kazanıyoruz. Ancak üreticiler temkinli kalmaya devam ediyor ve fiyatlardaki yükselişin süreceği varsayımına göre strateji belirlemiyor" şeklinde görüş bildirdi

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, palladyum yüzde 0.3 ve platin yüzde 0.4 prim yaptı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri, yatırımcıların ABD-Çin ticaret anlaşmazlığına ilişkin gelişmeleri beklemeleri ile birlikte karışık seyrederken, ABD endeks vadeli kontratları kazancını geri verdi.

*Bazı büyük ABD şirketleri, Trump yönetiminin Çin'in en büyük teknoloji şirketi Huawei Technologies Co.'ya ciddi zarar verme tehdidi taşıyan tedbirine uymak için bu şirkete kritik yazılım ve parçaların tedarikini dondurdu.

*Tüm dünyada hükümetler Washington ve Tahran arasında artan tansiyondan dolayı alarm durumunda.

*Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Venezuela, Maduro yönetiminin varlıklarını dondurmak amacıyla düzenlenen ABD Hazine Bakanlığı yaptırımlarına ters bir şekilde, son iki haftada merkez bankasının rezervlerinden yaklaşık 570 milyon dolarlık satış yaptı.