Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların hisse senetlerindeki güçlü yükselişler ve ekonomilerin yeniden açılması ile birlikte gelen olumlu işaretleri değerlendirmeleri ve aynı zamanda ABD'de meydana gelen protesto gösterilerine de odaklanmaları ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

İşletmeler tüm dünyada faaliyetlerine tekrar başlarken, imalat sektörü göstergeleri daha iyimser bir geleceği işaret ediyorlar. Bloomberg Economics'e göre, Çin'de ekonomik faaliyet virüs öncesi seviyelerinin yüzde 80 ila yüzde 85'ine toparlandı. Ancak, zorlukla varılan ticaret anlaşması için tehdit oluşturan ABD-Çin ilişkilerindeki kötüleşme dahi, büyümeye yönelik riskler halen devam ediyor.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, yönetimin silahsız siyahi sivil George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesinden sonra meydana gelen protesto gösterilerine şiddet yoluyla karşılık vermesinden dolayı eleştirilerle karşı karşıya aldı. Binlerce kişi, sokağa çıkma yasaklarının uygulamaya koyulması ile birlikte, New York'tan Los Angeles'a, sokaklara döküldü.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.3 değer kaybederek Londra saati ile 07:25'te ons başına 1,723.42 dolara geriledi.

Diğer değerli metallerden, spor gümüş yüzde 1 düşerken, platin yüzde 0.8 geriledi ve paladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 geriledi ve son 8 günde yedinci düşüşünü gerçekleştirdi.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, "Altın bugün, hisse senedi piyasalarındaki yükselişten dolayı hafifçe aşağıda ve bu hareket koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesinden de destek buluyor. Aşı bulunmasına yönelik artan iyimserlik de beklentileri iyileştirdi," dedi ve "Ancak altındaki düşüş sınırlı kalacak. ABD'de protesto gösterilerinin yayılması, ABD ile Çin arasında hem ticari hem de siyasi ilişkilerin bozulması ve Kovid-19 yüzünden büyümeye ve ekonomik faaliyete yönelik hasar (güçlü mali ve parasal teşviğin devam ettirilmesi ihtiyacını getiriyor) altına destek sağlamaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hisse senetlerindeki ralli Çarşamba günü zayıflama işaretleri göstermedi. Asya Pasifik hisseleri yükselirken, Avrupa endeks vadeli kontratları ve ABD endeks vadelileri yukarı yönde hareket etti. Hong Kong hisse senetlerinin gösterge endeksi, geçen ayki kaybının tamamını geri aldı.

*Altın desteki Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste 28'inci günde de arttı.

*Önde gelen mücevher üreticilerinden Pandora A/S, 2025 yılından itibaren ürünlerinde yeni çıkarılmış altın ve gümüşten ziyade geri kazanılmış metaller kullanacağını kaydetti.