Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(09:30'da güncellendi)

Altın fiyatları, bazı Fed yetkililerinin bu hafta yapması beklenen açıklamalar öncesi, yatırımcıların dikkatlerinin halen Fed'in para politikasını oluşturmaya yönelik son değişikliğinde kalması ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Ancak daha sonra kazançlarını geri veren altın eksi bölgeye geçti.

Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü, ABD merkez bankasının, tüketici fiyatları artışlarına daha fazla tolerans göstereceğini kaydederek, uzun bir süre genişlemeci kalacağını kaydetti. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed'in yeni para politikası çerçevesi konusundaki değerlendirmeleri ilk başlatacak yetkili olacak. Clarida'yı Salı günü Fed Guvernörü Lael Brainard'ın aynı konulu konuşması takip edecek. New York Fed Başkanı John Williams ise Çarşamba günü ABD ekonomisi ve Kovid-19 hakkında konuşacak.

ABD ile Çin arasında devam eden gerilim de altına destek veriyor. Bu konudaki diğer bir gelişme, ByteDance Ltd.'nin kısa video uygulaması TikTok'un ABD'deki faaliyetlerini satabilmesi için, Pekin yönetiminin yapay zeka teknolojilerinin ihracatına uyguladığı yeni kısıtlamalar dahilinde, Çin hükümetinin onayına ihtiyaç duymasıydı.

Spot altın, Cuma günü yüzde 1.8 yükseldikten sonra bugün 1,976.89 dolara kadar çıktı. Ancak daha sonra gerileyen metal TSİ 09:30'da 1,963.68 seviyelerine geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.8 yükselerek ons başına 27.9925 dolara tırmanırken, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 0.6 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde.

Singapur'da aracı kurum Phillip Futures'ın kıdemli emtia yöneticisi Avtar Sandu, "Fed politikasındaki resmi değişiklik 'enflasyon' işlem stratejileri için olumluydu ve bu da altın için yukarı yönlü bir faktör," dedi ve "Artan fiyat seviyeleri sık sık altına yönelime neden olan portföy değişikliklerine yol açar ve değerli metaller gibi fiyat enflasyonuna yüksek oranda duyarlı varlıklarda spekülatif işlemlere neden olur" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri, geçen hafta hisselerde görülen yeni zirvelerin ardından haftaya yükselişle başladı.

*Tüm dünyada Kovid-19 vaka sayısı 25 milyonu aştı. Hindistan'da günlük vaka sayısı rekor seviyeye yükselirken, ABD'de vaka sayısı salgının üniversite kampüslerinde yayılması ile birlikte 6 milyona yaklaştı.

*Çin'de ekonomik faaliyet Ağustos ayında artmaya devam etti. Hizmet sektörü endeksi 2018'den beri en yüksek seviyesine çıkarken, imalat sektöründe genişleme hafifçe yavaşladı.

*Para yöneticileri, ABD haftalık resmi verilerine göre, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 25 Ağustos haftasında 16,935 düşürerek, 11 haftanın en düşük seviyesi olan net 138,339'a düşürdü.

(09:30'da güncellendi)