Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların bu akşamki Fed toplantısına ilişkin beklentileri ile birlikte güçlü bir tonda seyrediyor. Yatırımcılar Fed'in bu akşam izlediği yola daha fazla açıklık getirmesini ve koronavirüs pandemisinin etkilerini dengelemek amacıyla attığı adımlara ilişkin olumlu yorumlarda bulunmasını bekliyor.

Metalin bu haftanın ilk iki gününde gevşemesinin ardından, spot fiyatlar Çarşamba günü, yatırımcıların ayrıca dikkatlerini yeni vaka sayısının yavaşlaması ile birlikte bazı ülkelerin ekonomilerini yeniden açma yönünde attıkları adımlara da çevirmesi ile birlikte hafifçe yükseldi. Fed'in toplantısının ardından, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek.

Altın 2020 yılında, koronavirüs salgınının güvenli liman talebini güçlendirmesi ve merkez bankalarından gelen yoğun teşvik programlarının para birimlerinin değerini düşüreceği endişelerini getirmesinin ardından ralli yaparak yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü. Altın, ilk çeyrekte yüzde 4 değer kazandıktan sonra, Nisan ayında 2016 ortasından bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, önde gelen bazı bankaların fiyatların yükseleceğine ilişkin tahminlerinin desteği ile rekor seviyeye çıktı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, "(Fed) Politikada bir değişiklik beklemiyoruz, ancak ekonomiyi ve mümkün olan en kısa zamanda tam istihdama geri dönüşü destekleyen bir yorum gelebilir," dedi ve "Fed ve aynı zamanda AMB üzerinde odaklanma, faizlerin zaten sıfır seviyesi yakınlarında olduğu düşünüldüğünde, parasal genişlemenin uzunluğuna ilişkin olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,712.19 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:33'te 1,710.40 dolara gelirken, paladyum ve platin değer kazandı ve gümüş fazla değişmedi. Altın iki hafta önce 1,747.36 dolar ile Kasım 2012'den beri en yüksek seviyesini gördü.