Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in son toplantısının tutanaklarının ve beklenmedik şekilde yumuşak çıkan ABD enflasyonunun, ABD merkez bankasının yılın kalan kısmında faiz artırımına ara vereceğine ilişkin yatırımcı beklentilerini güçlendirmesi sonucu yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesi yakınında seyretti.

Fed'in Çarşamba günü açıklanan 19-20 Mart toplantısının tutanaklarına göre, politika yapıcılar geçen ay "önemli belirsizlikler" ve inatçı bir şekilde düşük kalan enflasyonla mücade ederken, 2019 yılı için faiz artırım tahminlerini bir kenara bıraktılar ve para politikasındaki esnekliğin sürme gerekliliğine vurgu yaptılar.

Spot altın Çarşamba günü ons başına 1,310.67 dolar ile 28 Mart'tan bu yana gün içi en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 12:02'de 1,306.49 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "ABD dolarının yön belirleyici olacağı yönündeki düşüncemiz halen sürüyor, bu yüzden, dolar ne yöne hareket ederse, altın ters yöne gidecek," dedi ve "ABD dolarının bu yıl, faizlerin sabit tutulacak olmasından dolayı zayıflayacağını düşünüyoruz. Bu durum altın fiyatlarını destekleyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.3 yükseldi ve palladyum yüzde 0.1 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli gelişmeler şöyle;

*ABD'de çekirdek tüketici fiyatları endeksi Mart ayında, veri toplama metodolojisinin değiştirilmesi sonrası giyim kuşam fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile beklenenden az yükseldi.

*Brexiti kaotik bir anlaşmasız ayrılığı önlemek için Ekim sonuna kadar ertelendi ve bu durum, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) ile bağlarına ilişkin altı ay daha siyasi belirsizlik riskini işaret ediyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi büyümesinin bu yıl daha da soğuduğunu ve durumun daha da kötüleşebi,leceğini söyledi. Draghi'nin zayıflamanın bu yılın kalan kısmına da yansıyacağını kaydetmesinin ardından yılın ikinci yarısında sıçrama olabileceğine ilişkin umutlar azaldı.