Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:40'ta güncellendi)

Altın fiyatları, küresel ekonomiye yönelik artan kaygıların kazançları ons başına 1,800 dolar seviyesinin üzerinde desteklemesi ile birlikte, uzun süredir kırılamayan rekorunu aşmaya hazırlanıyor olabilir.

Spot altın, dünyanın bazı kesimlerinde koronavirüs vaka sayısının artmasının küresel ekonomik gerilemeye ilişkin endişeleri desteklemesi ile birlikte yükselişini altıncı güne taşıdı. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara talep artarken, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) girişler bu yıl halihazırda 2009 yılının tümünde ulaştığı rekor tutarı aştı. Bazı piyasa gözlemcileri, fiyatların, sağlık krizinin sürmesi durumunda tüm zamanların en yüksek seviyelerini görebileceği tahmininde bulunuyor.

Hükümetler ve merkez bankalarının halihazırda ekonomik büyümeyi desteklemek için yüklü miktarlarda teşvikleri uygulamaya koymalarına ve bunun da reel faizleri sıfır seviyesinin altına itip altını daha cazip hale getirmesine karşın, ilave politika adımlarının atılacağına ilişkin spekülasyonlar sürüyor. Dünyanın en büyük hedge fon kurucusu Bridgewater Associates'ten Ray Dalio, yatırımcılara, negatif getiri oranı ve merkez bankalarının daha fazla para basacak olmalarından dolayı, tahvil ve nakit yerine hisse senedi ve altına yönelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Altını destekleyen diğer bir unsur da koronavirüs vaka sayısındaki artıştı. ABD'de toplam vaka sayısı 3 milyonu aştı ve bu sayı küresel toplamın dörtte birinden daha fazlasını oluşturuyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD'de virüsün yayılmakta olduğuna ilişkin son verilerin ekonomik toparlanma için ilave aşağı yönlü riskler oluşturduğunu söyledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ekonominin yatay hale geliyor göründüğünü ve bunun da merkez bankası ya da mali otoritelerinde daha fazla adım atmasına yol açabileceğini söyleyerek Mester ile benzer görüşleri dile getirdi.

Singapur'da ING Groep NV emtia strateji başkanı Warren Patterson, "Altının 1,800 dolar seviyesinin üzerinde tutunma durumu, zayıf dolar, artan Kovid-19 vakaları ve bazı Fed yetkililerinin ABD'nin ekonomik toparlanmasını sorgulaması ile birlikte oldukça güçlü," dedi ve "Tüm zamanların en yüksek seviyelerinin test edilmesi sadece zaman sorunu gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Londra saati ile 07:24'te ons başına 1,810.15 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 1,818.02 dolar ile Eylül 2011'den beri en yüksek seviyesini gördü. Altın aynı ay 1,921.17 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları tüm zamanların en yüksek seviyesinde.

Patterson, fiyatların önceki rekor seviyeye yaklaşması ile birlikte kâr satışlarının mevcut ortamda muhtemelen bir direnç seviyesi oluşturabileceğini, ancak bunun yükselişi durdurmak için yeterli olmayacak gibi göründüğünü sözlerine ekledi.

Teknik göstergelerden biri de rallinin hız kaybediyor olabileceğinin bir işareti olarak değerlendirilebilir. Altının 14 günlük RSI göstergesi 70 seviyesinin üzerinde tutundu. Bu durum bazı yatırımcılar tarafından varlığın aşırı alım durumunda olabileceği ve düşmeye hazırlandığı şeklinde değerlendiriliyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, hazırladığı notta, "Altının yeni bir rekor zirve yapmasının, koşullara bağlı değil, sadece zaman sorunu olabileceğini düşünüyoruz," dedi ve "1,900 doların üzerindeki önceki rekor görüş alanına girmiş durumda ve altının, ABD'de vaka sayılarında azalma olmazsa, 2020 yılının sonundan önce 2,000 dolara doğru bile bir hareket yapabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yatay seyretti ve paladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

(11:40'ta güncellendi)