Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

16:25'te güncellendi)

Altın haftaya rekora giden bir yükselişle başladı, ancak Avrupa hisse senetlerinin pozitif ekonomik veriler ile yükselmesi ve doların hafifçe yukarı hareket etmesi ile birlikte kazancını geri verdi.

Spot altın Temmuz ayında, yatırımcıların dikkatlerini zayıflayan dolara ve rekor düşük seviyelere inen ABD reel faizlerine çevirmeleri ile birlikte, yüzde 11 yükselerek, 2012'den bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirdi. Stratejistler şimdi devlet tahvilleri yerine nakit, kredi, temettü hisseleri ve altın gibi alternatifleri değerlendiriyor. RBC Capital Markets, altının güvenli liman alımlarının etkisi ile bir yük treni" gibi göründüğünü kaydetti.

Sağlık krizi, faiz getirisi olmayan altın gibi varlıklara talebin artmasına neden olan faiz indirimleri de dahil, ekonomileri desteklemeye yönelik daha önce benzeri görülmemiş büyüklükte ve kapsamda teşvik uygulamalarına gidilmesine neden oldu. Artan jeopolitik gerilimler de altına talebi artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Trump yönetiminin yakın bir zamanda, ulusal güvenlik risklerini azaltmak için Çin'e ait "geniş bir yelpazeye yayılmış" yazılıma yönelik tedbirleri açıklayacağını söyledi.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, hazırladığı notta, "ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizindeki düşüş, güçlü ters yönlü ilişkin dikkate alındığında, (altındaki hareket için) bizim görüşümüzce en önemli faktördü," dedi ve "Güvenli liman talebi temel olarak artan Kovid-19'a bağlı küresel büyüme endişelerinden ve ABD ve Çin arasında artan gerilimden kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,988.40 dolara kadar çıktıktan sonra kazançlarını geri verdi ve Londra saati ile 12:46'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. En aktif vadeli altın kontratı ise Comex piyasasında ons başına 2,009.50 dolara kadar çıktı. Ancak altın kontratları da kazancını geri vererek önceki kapanış seviyelerine geldi. Her iki altın da bugünkü zirveleri ile tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. Spot gümüş, Temmuz ayında yüzde 34 yükseldikten sonra yüzde 0.6 düşerek ons başına 24.2508 dolara indi.

Avrupa hisse senetleri, Euro Bölgesi ülkelerinde imalat verilerinin Temmuz ayında güçlü bir şekilde büyümeye geri dönmeleri ve bölgede imalat sektörünün 1.5 yıldır ilk kez büyümeye geçmesinin ardından değer kazandı.

Koronavirüs pandemisi ABD'nin bazı eyaletlerinde tekrar artıyor. Kaliforniya'da vaka sayısı 14 günlük ortalamasından daha fazla artarken, New Jersey'de virüs yayılma oranı daha da yükseldi. Minenapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Pazar günü yaptığı açıklamada, Kongre'den pandemiden dolayı işlerini kaybedenlere destek etmek için harekete geçmelerini istedi ve yeni karantina tedbirlerini işaret etti.

Küresel bazda koronavirüs vaka sayısı 18 milyonu aştı ve vakalarda her dört günde bir milyon artış görülüyor. Avustralya'da Victoria eyaleti kısıtlamaları sıkılaştırdı ve felaket durumu ilan etti. Filipinler ise Manila'da tekrar karantina uygulamasına gitti.

Aralarında Harry Tchilinguirian'ın bulunduğu BNP Paribas SA analistleri, "Ralli Pazartesi günü mola vermiş görünüyor, ancak altının aşırı değerli olduğunu düşünenler bile kayda değer bir geri çekilme beklemiyorlar. Bir düzeltme hareketi muhtemel, ancak bu hareket, zayıf dolar ve küresel ekonomideki kronik belirsizlikten dolayı muhtemelen ölçülü olacak " değerlendirmesinde bulundu.

(16:25'te güncellendi)