Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de koronavirüs tedavisine ilişkin haberlere ve ekonomik toparlanmaya ilişkin beklentilere çevirmesi ile birlikte düşüşün ardıından yükseldi. Öte yandan Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta yapacağı konuşma da yakından izlenecek.

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19'dan iyileşen kişilerden alınan kan plasmasına dayanan tedavinin genişletileceğini kaydetti. Bu durum, araştırmacılar bu tedavinin tam olarak nasıl geliştiğini anlamadan bile önce, bu umut veren tedaviye girişi yaygınlaştırıyor. ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi Pazar günü, iyileşen plazma olarak adlandırılan tedavinin belli hastalarda kullanımı için yolu açtığını teyit etti.

Yatırımcılar ve politika yapıcılar ayrıca, Kansas City Fed'in düzenlediği Jackson Hole sempozyumunda yapılacak konuşma ve değerlendirmeleri de yakından izleyecek. Powell'ın sanal konuşması Perşembe sabahı (ABD saati ile) gerçekleştirilecek.

Spot altın, üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçikten sonra yüzde 0.5 yükselerek Londra saati ile 08:30'da ons başına 1,947.88 dolara çıktı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş, Cuma günü yüzde 1.7 aşağıda kapandıktan sonra ons başına 26.7460 dolar civarında yatay seyretti.

Paladyum düşerken, platin değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İsrail, Güney Kore ve Macaristan merkez bankaları faiz kararını açıklayacak ve Fransa teşvik paketi sunmaya hazırlanıyor.

*Çin'in bankacılık sektör düzenleyici kuruluşu, ABD ile derinleşen gerilim ortamında, Hong Kong'u finans merkezi olarak destekleyeceğini taahhüt etti ve Çin'in finans sektörünü açmaya yönelik taahhüdünü yineledi.

*Altın ve gümüş destekli Borsa fonlarında (ETF) bu yıl 50 milyar dolardan fazla fiziki altın ve gümüş birikti. ETF'ler şimdi, Fed hariç diğer her merkez bankasından daha fazla altın tutuyor.

*Dolar, Cuma günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra sakin seyretti.