Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın, küresel ekonomideki yavaşlama ile birlikte son 10 yılda ilk kez faiz indirimine gitmeye hazırlandıklarını işaret etmesinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Altın, yatırımcıların Fed'in güvercin tutumunu değerlendirmeleri ve beklenenden daha güçlü çıkan ABD istihdam verileri sonrası para politikasının gevşetilmesine yönelik şüphelerin azalması ise birlikte tekrar ons başına 1,400 doların üzerine tırmandı. Başkan Powell, Çarşamba günü Kongre'de yaptığı konuşmada, Haziran ayı istihdam verisinin "harika haber" olduğunu, ancak ücretlerin daha fazla enflasyonu tetikleyecek denli hızlı yükselememesinden dolayı dengeleri değiştirmeye yetmediğini söyledi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları da destek buldu ve Çarşamba günü 2,311.3 tona çıkarak 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Altın, faiz ödemesi olmayan varlıkların cazibesini artıran bir unsur olan düşük faiz beklentisi ile altı yılın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor. Jeopolitik tansiyon ve ticaret gerilimi de güvenli liman alımlarınını getirerek fiyatlara destek oluyor. ABD ile Çin arasında ticaret konusundaki ateşkese rağmen, Powell, ticarete ilişkin belirsizlikler ve bazı ekonomilerde yavaşlayan ivmeden kaynaklanan aşağı yönlü risklere vurgu yaptı. Fed'in Çarşamba akşamı açıklanan Haziran ayı toplantı tutanakları da politika yapıcıların yakında para politikasını gevşetebileceklerine yönelik işaretleri güçlendirdi.

Vanguard Markets Pte idari ortağı Stephen Innes, hazırladığı notta, "İlk altın ralli döngüsündeki kuşku seviyesi dikkate alındığında yolüzerinde birkaç engel olmasına karşın, önümüzdeki haftalar ve aylarda altına daha bile büyük bir akın olacağını düşünüyoruz," dedi ve "Bu nedenle altın fiyatları, merkez bankalarının gevşeme tonuna dönmeleri ve Fed'in daha güvercin hale gelmesi ile birlikte doların kademeli olarak zayıflaması ile birlikte yukarı hareketini devam ettirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Powell Perşembe günü bu defa Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak. Yatırımcılar ayrıca Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verilerini de izliyor.

Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,427.23 dolara kadar çıktıktan sonra Londra saati ile 07:11'de 1,421.65 dolara geldi. Metal 25 Haziran'da 1,439.21 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin fazla değişmezken, palladyum yüzde 0.4 tırmandı ve Mart ayında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi civarında seyrediyor.