Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini reel faizlerde geçen hafta görülen yukarı yönlü kıpırdanmalara ve ABD ile Çin arasında "faz 1 ticaret anlaşmasının" önceden planlanan gözden geçirmesinin ertelenmesine çevirmeleri ile birlikte yatay seyre geçti.

Çin Başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile haftasonu bir video konferans görüşmesi yapması planlanıyordu, ancak bu görüşme, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, süresiz ertelendi.

Altın geçen hafta, 7 Ağustos'ta tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından iki ayı aşkın süredir ilk defa haftalık bazda değer kaybetti. Değerli metal bu yıl, artmakta olan güvenli liman alımları ve yatırımcıların merkez bankaları ve hükümetlerin koronavirüs pandemisinden hasar gören ekonomileri düzeltmek için teşviklere gideceği yönündeki beklentileri ile güçlü yükseldi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 4.4 düştükten sonra, yüzde 0.8 gerileyerek ons başına 1,929.75 dolara kadar inmesinin ardından, Londra saati ile 10:22'de yüzede 0.4 yukarıda 1952.17 dolar seviyelerinde seyrediyordu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.3 yükselerek ons başına 26.7951 dolara çıkarken, platin yüzde 1.3 ve paladyum yüzde 2.5 değer kazandı.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Sydney'de ABC Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "altında, çok daha düşük seviyelerden piyasa giren son dönemdeki uzun pozisyonların ardından kâr realizasyonları geliyor görünüyor," dedi ve "Uzun pozisyonlar tarihi ölçülerde genişlememiş olmasına karşın, kârları realize etmek için iyi fırsatlar var" şeklinde görüş bildirdi.

DailyFX stratejisti Margaret Yang, "Altın fiyatları 1,940 dolar civarında konsolide oluyor. Yatırımcılar Fed tutanaklarını, enflasyon görünümü için ABD-Çin ticaret anlaşmasının birinci fazının gözden geçirmesini, merkez bankası politika rehberliğini ve jeopolitik belirsizlikleri izliyor. Altın fiyatları için orta ila uzun vadeli görünüm, ultra gevşek para politikası ve düşük faiz ortamı dikkate alındığında yukarı yönlü" dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazinesi'nin geçen haftaki 112 milyar dolarlık bono ve tahvil satışı, getiri eğrisinin uzak tarafındaki faizlerine bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Bu hareket, eğrinin uzun tarafındaki faizlerin artacağına ilişkin beklentilerin güçlenmesinden faydalandı ve bu faizlerin Çarşamba günkü 25 milyar dolarlık 20 yıl vadeli tahvil ihracında daha da yükselme potansiyeli var.

*ABD ile Çin arasında hemen hemen her gün artan gerilim zayıflama işaretleri göstermiyor ve bu gerilim koronavirüsten dış ticarete, savunma konularından para politikasına neredeyse her şeyi kapsıyor.

*Credit Suisse, gelecek yıl için altın fiyat tahminini ons başına 2,500 dolara yükseltti ve fiyatları yeni bir rekor zirveye itecek faktörlerden oluşan "kusursuz fırtına" gördüğünü kaydetti.

*Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, atın vadelileri ve opsiyonlarında uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını geçen hafta yüzde 9.6 azalttı.

*Fed'in Temmuz toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak ve bu tutanaklar politika genişlemesinin artırılmasına ilişkin olası yeni adımlar konusunda işaretler verebilir.

*Ünlü yatırımcı Warren Buffett’a ait Berkshire Hathaway Inc. bankalardaki yatırımlarını değiştirerek, finans sektörünün birçok üst düzey kurumundaki paylarını azalttı ve altına yönelik yıllardır süren olumsuz yaklaşımına rağmen altın madencilik şirketi Barrick Gold Corp.'a yatırım yaptı.