Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın fiyatları, Avrupa hisse sentlerindeki yükselişina rdından, yatırımcıların dikkatlerini ekonomik toparlanmaya ilişkin umutlara çevirmesi ile birlikte hafifçe düştü.

Avrupa hisse senetleri, analistlerin, piyasanın ABD'deki teknoloji sektörü öncülüğündeki düşüşe göreceli olarak dirençli olabileceği spekülasyonu ile birlikte değer kazandı. Ancak ABD endeks vadeli kontratları halen ABD piyasalarının tatil sonrası Salı günü açıldığında aşağı yönde hareket edebileceğini işaret ediyor. Yatırımcıların ABD hisselerinde Haziran'dan beri görülen en büyük iki günlük düşüşten dolayı tedirginliği sürüyor.

Öte yandan, Cuma günü açıklanan veriler, ABD'de işgücü piyasasındaki sıçramanın Ağustos ayında dördüncü aya uzadığını gösterdi ve bu durum, pandeminin devam etmesi ve Washington'da işsiz Amerikalılara ve küçük işletmelere yönelik destek paketi konusundaki müzakerelerin tıkanmasına karşın ekonominin toparlanmaya devam edebileceğine ilişkin umutları artırdı.

Avrupa ve Hindistan'da artan koronavirüs vaka sayısı küresel toparlanma için tehdit oluşturuyor. Altın rafinerisi ve aracı kurumu Heraeus Holding, hazırladığı notta, bu durumun, merkez bankalarını deflasyonla mücadele için daha dramatik tedbirler almaya sevk edebilecek olmasından dolayı altını destekleyebileceğini belirtti.

Heraeus, altının bir süre daha yatay seyredebileceğini, ancak nihayetinde zeminin diğer bir yukarı hareket için uygun olduğunu ifade etti.

Spot altın, Cuma günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra Pazartesi günü yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 12:52'de ons başına 1,928.78 dolara geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşüşle ons başına 26.8328 dolara inerken, platin yüzde 0.4 düştü ve paladyum yüzde 0.3 yükseldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

Oanda Corp.'un kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, hazırladığı notta, "Altın fiyatlarında daha derin bir düzeltme tamamen göz ardı edilemez. Özellikle Döviz piyasaları üzerinde ABD dolarındaki kısa pozisyon baskısının bu hafta yeniden hız kazanması durumunda" dedi. altında destek bölgesinin 1,900 dolar ile 1,920 dolar arasında olduğuna dikkat çeken Halley, "Açık olan şu ki altın 1,930 dolara doğru gerilediğinde oldukça fazla alıcı bulmaya ediyor ve yatırımcılar fiyatları yukarı çekmekten ziyade bu fiyat düşüşlerini beklemeyi tercih ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

National Australia Bank ekonomisti John Sharma, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Altının önümüzdeki bir yıllık dönemde 1,925-2,000 dolar aralığında işlem görmesini bekliyoruz," dedi ve "Zayıf ekonomi, devam eden mali ve parasal destek ve aynı zamanda Fed'in 'ortalama enflasyon hedefine' geçmesi, gelecekte talebin sürmesini ve fiyatların istikrarlı seyretmesini sağlamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, toparlanmanın seyri konusunda ABD Başkanı Donald Trump "daha fazla memnun olamazdı" dedi, ancak Başkan'ın daha fazla teşvik istediğini sözlerine ekledi.

*Çin'in ihracatı, ticaret yaptığı ülkelerde işletmelerin kademeli olarak yeniden açılmaları ile birlikte, Ağustos ayında artmaya devam etti. İthalat ise beklenmedik bir şekilde düştü.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 12,682 artırarak net 151,021 seviyesine çıkardı.

(15:15'te güncellendi)